En kärlekshistoria? Släkthistoria!

Precis i början av nittonhundratalet levde min farmor och farfar utan större vetskap om varandra. Dom kämpade på i ett ganska fattigt Sverige. Dom träffades för en kort romans, som ganska raskt tog slut. Ungdomens kärlek tenderar att vara som bensin som flammar upp med explosion, men är inte speciellt långlivad.

Utan vetskap om varandras intentioner bestämmer dom sig för att söka lyckan på andra sidan atlanten. Med sparade pengar tog var och en sig modet att korsa atlanten, sannolikt via en tredjeklass hytt, i en Titanic liknande båt.

Helt osannolikt träffas dom igen efter några år i Detroit Michigan. I Motor city! Farmor som husa åt familjen Ford och farfar som vaktmästare. Resultatet blir min pappa. En inte helt främmande bild i dagens Sverige där människor från andra länder söker lyckan i ett nytt sammanhang. Dom fann lyckan i jobb, möjligheter! När andra världskriget stod för farstun lämnade de Förenta staterna för Sverige.

Europa idag
Det är nästan exakt hundra år sedan dom lämnade ett fattigt Sverige. Hundra år senare ser vi Greker ta livet av sig av skammen av att behöva tigga. Ett Europa i recession. Nu har vi haft snart 60 år av ett relativt bekymmersfritt Västeuropa. Allt går i cykler och ju äldre man blir, desto kortare ter sig dessa cykler.

Jag föddes i mitten av sextiotalet och har levt ett i det närmaste totalt bekymmersfritt liv. Det kallar jag timing! Mina barn kommer sannolikt inte att leva samma bekymmersfria liv. Kanske inte deras barn heller. Människorna i Detroit har redan fått känna på det!

Kan vi lära av Chrysler
Jag har följt Chryslers reklam och jag gillar verkligen tilltaget. Viljan till revansch. Har vi det jävlar anammat i Europa? Har vi modet som min farmor och farfar hade? Vågar vi åka till dagens tillväxtländer som Angola och söka jobb? Vågar vi dra till Sydamerika och pröva våra vingar? Sannolikt inte, för vi ropar på att någon annan skall lösa det.

Hur ser Italien, Portugal, Spanien eller Greklands vilja till revansch ut? Hur ser vår eget jävlar anamma ut? Jag har åtminstone inte sett det i Sydeuropa.

Ta en titt på Chryslers videos. Det är reklam, men jag gillar det som fan! Det andas revanschlust!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “En kärlekshistoria? Släkthistoria!

Leave a Reply

Your email address will not be published.