Smarta nät och vår integritet

Även om jag skriver mycket om integritet är jag inte så våldsamt paranoid över vilken information man har om mig. Att ICA och Amex kan kartlägga mina inköpsvanor berör mig inte speciellt. Att min telefon skvallrar om var jag är nu eller var igår spelar inte heller speciellt stor roll. Att Google har koll på mina mest ekivoka sökningar gör mig inte upprörd. Jag har inte speciellt mycket mer att dölja än den genomsnittliga, bittra, medelålders mannen.

När vi får våra smarta elnät kommer hemmets hela beteendemönster kunna analyseras. När går vi upp på morgonen, när tvättar vi etc etc. Ingen större panik över det heller.

Men dra ända in i he…. vad vi skulle kunna analysera konsumtion och beteenden. Min familj består av 4 personer och om man konsoliderade all ovanstående information skulle man kunna göra underverk (eller illdåd). Tror att business intelligence området kommer att automatiseras framöver och hur kommer då informationen att användas?

Det jag, och andra som inte har informationsintegritet högst på agendan, måste hoppas på är att ondskan inte äger informationen.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Smarta nät och vår integritet

Leave a Reply

Your email address will not be published.