Glöm inte att tänka själv!

Moderna museet i Stockholm ställer man just nu ut Elaine Sturtevant. Hennes konstnärsskap bygger på att kopiera vad andra konstnärer gör. Hon snor Warhol, Duchamp och ställer sedan ut det själv. Bra? Nja, möjligen på 60-talet tycker jag.

Men hela jävla LinkedIn, Facebook, Twitter består av Sturtevant’s! Vi länkar, retweetar till förbannelse, men skapar ofattbart lite content. Det är ett sätt att öka sin egen onlinestatus via andras tankar. Det jag vänder mig mot är att det blir så mycket yta och så lite eget djup. Inget fel att dela länkar eller tweets, men var är den egna analysen? Stora delar av den sociala sfären bygger på ängsliga individer som åker snålskjuts för att lindra skräcken över att avslöja sin egen intellektuella bluff.

På Twitter lyckas extremt få säga något eget, självständigt och smart med 140 tecken (undertecknad inräknad). Antingen är det retweets eller en länk.

På samma sätt är det på LinkedIn. Många bygger hela sin Internet-persona på att spamma länkar till andras grubblerier, slutsatser och analyser.

Utmaningen är att bottna i en egen ide eller tanke och inte sitta på läktaren och förhålla sig till omgivningen. Går jag själv fri? Självklart inte, men vi måste hela tiden påminna oss själva så att vi inte bara blir bärare av andras åsikter och tankar.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Glöm inte att tänka själv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *