Vilka är räddast i din organisation?

Luta dig tillbaka, blunda och inta ett helikopterperspektiv på din organisation. Om du tänker till så kommer du att se att den präglas och drivs väldigt mycket utifrån rädsla. Rädsla att bli förbisedd. Rädsla att mista något. Rädsla att misslyckas.

Rädsla gör oss paralyserade, att vi fattar fel eller inga beslut. Rädsla är hemskt.

 • Konservera
  En del av rädsla är att konservera det som är. Det är de som motarbetar förändringar, säger nej till projekt, säger nej till nya idéer, skakar på huvudet åt innovationer, fnyser åt affärsutveckling.
 • Bygga murar
  En annan del av rädsla är de som bygger murar mot övriga organisationen. Man kämpar för att lägga beslag på budgets och resurser. Man hemlighetshåller information och agerar protektionistiskt gentemot övriga avdelningar.
 • Personlig rädsla
  Rädslan att mista personliga förmåner gör att man ser till personlig vinning framför företaget. En fiktiv vi-känsla förmedlas, emedan ett knippe rädda individualister agerar i egen vinning.
 • Rädda bolag
  Bolag och bolagschefer, hukar under recessionens hot och slutar investera, slutar att vara innovativa, slutar att ta risker för att sakta föra en tynande tillvaro.

Rädsla är något vi fått för att överleva. Men den kan också vara väldigt kontraproduktiv. Många av våra val, eller snarare våra icke-val, gör vi av rädsla. Jag tycker att vi skall försöka motarbeta vår rädsla i syfte att öka våra chanser att lyckas.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.