Tänk OM. Kapitalismen är döende

2008 arbetade jag med affärsutveckling tillsammans med några investerare. Jag var manisk av tanken av att streama video direkt från mobilen. Exakt det Bambuser gör nu. Med total eufori beskrev jag hur fyllon skulle streama video från krogen eller sovrummet. ”I början kan vi streama fake-video för att få igång det”. Jag var fullständigt besatt.

Idag 4 år senare såg jag en intervju på TV4 med Bambusers styrelseordförande. Han talade med, vad jag kunde se, fullständig uppriktighet om ett ”gott syfte”. Mitt mål med idén 2008 var att tjäna pengar, men vi kom aldrig igång. Bambusers mål var (och är tror jag) något helt annat, men resultatet kommer bli att dom tjänar pengar.

Jag tror att nästan alla nya idéer måste födas ur något annat syfte än att maximera vinst. Det går helt enkelt inte att driva en affär med den överskuggande målsättningen att tjäna pengar. Det känns så tydligt i luften att kapitalismen som vi känner den håller på att förändras.

Det kommer att påverka alla oss som håller på med affärsutveckling. Och har vi inte förmågan att fundamentalt tänka om när det gäller synen på kapitalism kommer vi att få se massor av havererade affärsutvecklingsprojekt. Jag skulle därför akta mig noga för att enbart ha medelålders män i framtidens affärsutvecklingsinitiativ. Ouups, nu var det dags att besöka arbetsförmedlingen…..

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

4 thoughts on “Tänk OM. Kapitalismen är döende

  1. Tror inte det är kapitalismen som är döende. Istället håller något ganska vackert på att hända: Vinst blir mer kopplad till förmågan att leverera ett verkligt värde än att exploatera en infrastruktur. Transparens i affärsmodeller, global konkurrens och billig marknadsföring har redan transformerat världen. Förut kunde stora bolag, som var de som hade internationell verksamhet och därmed tillhörande marknadsföringsapparat, diktera villkor och priser. Idag når små men duktiga internetentreprenörer ut via “word of mouth” och skapar succéer genom att skjuta stora drakar i sank. Bolag med några tiotals anställda kan serva miljontals användare till priser som var helt otänkbara för bara 10 år sedan.

    Det är fascinerande – en underbar tid att leva i!

  2. Det är den här typen av reflektioner på vad man skriver, som gör det värt att skriva över huvud taget.

    Du har helt rätt. Det är en underbar tid att leva!

Leave a Reply

Your email address will not be published.