Detta mail fick jag

som svar på mitt inlägg om Stationshuset i Vara. Som jag hyllade…. Det är från en mycket god vän som väljer att avrätta min intellektuella förmåga.

“Patrick

Som varande stadsantikvarie är väl kanske inte ett blått stationshus något som jag drömmer om. Men projektet är ju så tydligt vinklat mot det konstnärliga så jag tycker det känns ganska friskt.

Ditt ordval med “vitaliserats” är oerhört intressant och kräver nästan en egen diskussion. Och diskussioner är alltid bra – oavsett. Min fru vitaliseras mao varje morgon genom indianpuder och kajal. Hon blir utan tvekan intressantare för en okänd betraktare, men frågar du mig som ska samtala med den avsminkade varianten varje kväll så är kraven högre än en till synes behaglig yta. Kanske går det att överföra på ställen som Vara.

Men jag håller med om att det är betydligt trevligare att prata blåa hus än att lyfta frågan om vilken snubbe som gay-bonden i “bonde söker fru” ska välja. Sammantaget finns det en helvetes massa människor som behöver syresätta delar av pannloben i betydligt högre utsträckning än vad de gör idag.

Det är väl ganska tragiskt med det här behovet av att skapa något som sticker ut, spelar ingen roll vad det är. Varas eget Sydney Operahouse blev en blå station med en klump på taket.
Nej, men va fan – de byggde ju ett eget konserthus mitt ute på prärien.

Shit, de kanske motbevisar min tes om att orter som Vara sprattlar likt en nyfångad Gös på durken i en brandgul Cresent plasteka. Undergången är oundviklig och frågan är om stationen och liknande projekt skyndar på undergångsprocessen eller blir en konstgjord andning som, när allt är över, kan ge politiker och tjänstemän en möjlighet att säga “vi spände i alla fall bågen”. Det är en tunn linje mellan att uppfattas som offensiv eller löjeväckande – se bara på vår egen skulptursatsning, ett vågspel som gick hem. Kanske kan Vara lyckas – håll tummarna?

Någon annan har till exempel byggt en stor jävla älg med en hiss upp till en utsiktplats mitt uppe på skallen där små störiga Neo / Leon kan stå och pissa ner sig med en lock i nacken och fusktatueringar på armarna. Vilka grupper adresserar man med en sådan älg? Vad ska det leda till? Är det modigt? Analysen verkar inte vara helt solklar i många fall. Vara kommer att bli omtalat, ok. Men hur och vad händer sedan? Tiden kommer att berätta.”

//F

Vad säger man efter den repliken?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Detta mail fick jag

Leave a Reply

Your email address will not be published.