De sju dödssynderna 5 – Girighet

Girighet innebär ett överdrivet begär att samla ägodelar förenat med överdriven sparsamhet, vinningslystnad och snikenhet.” (Wikipedia)
Vi lever i en fantastisk tid då detta delvis är självreglerande. Åtminstone när det gäller kunskap och information. Många framgångsrika företag och personer har förstått att man idag måste ge för att få. Alla vi som bloggar om något specifikt ämne ger ju bort kunskap och insikter gratis.

Men det finurliga är att det är svårt för någon att bara ta andras kunskap och kapitalisera på den. Kunskap och sammanhang rör sig så fort att vi alla hela tiden måste vara i rörelse. Det någon skrev om för 1 år sedan kanske ter sig annorlunda i ett nytt sammanhang.

Demokratisering
Det är ju också så att öppenheten och frikostigheten med kunskap är demokratiserande. Det har alltid funnits något exkluderande hos de
som har kunskap. Genom att isolera den har man fått makt över de som inte har den. De må vara uttjatat, men se bara maktförskjutningen från att de stora varumärkena har haft makten och tolkningsföreträdet, till att det nu är människor.

Microsoft
Läste om Microsofts (och nu är jag ute på delvis tunn is) ”nya” programvara för Xbox, som sägs kunna känna igen rörelsemönster etc. En hacker-grupp erbjöd belöning för att publicera koden på nätet. Microsoft reagerar med en ryggmärgsreflex och hotar med stämningar etc.
Till slut gjorde man helt om och öppnade upp. Vilket har gjort att koden ligger till grund för mängder av nyttoapplikationer. Exempelvis styrning av robotar för att assistera blinda i Korea.

Det finns säkert flera sakfel i ovanstående och säkert de som kan denna story bättre än jag, men den får ändå stå som exempel när girighet inte är i takt med tiden.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “De sju dödssynderna 5 – Girighet

Leave a Reply

Your email address will not be published.