De sju dödssynderna 6 – Frosseri (på FB & TV)

Jag har skrivit en del om äkthet i marknadskommunikation. Det ligger liksom i ”story tellingens” natur. Varför är det så viktigt? Ingen är speciellt intresserad av fiktion längre.

MEN rent personligen så ogillar jag frosseriet i det privata. Det börjar rent av bli en smula motbjudande. Vi konsumerar det privata och den som säljer gör det i valutan integritet. Företag, organisationer, skådespelare, yrkesgrupper och inte minst människor.

Att människor säljer ut sin integritet på Facebook, har jag skrivit om till leda. Men vårt obehagliga frosseri i att se skådespelare ”bryta samman” varje vecka i SVT’s slott får mig att må illa. Att konsumera överviktigas privata kamp mot kilon får mig att spy. Att som rovdjur följa olika typer av räddningstjänster i problem, sorg och misär ger mig en klump i magen. Att se en miljonär gå under cover för att sedan agera filantropiskt mot de medellösa får mig att vilja skjuta mig.

Varför
Jag undrar varför vi har detta behov att frossa i andra människors elände (och ibland framgång). Jag tror att det finns något gnagande missnöje med oss själva och vårt sammanahang. Då kommer detta frosseri som en tröst för att temporärt slicka såren.

Ungefär som de som spelar eller köper lotter. Tiden mellan man köpt trisslotten och till dess man skrapat är man miljonär. Man dagdrömmer om den sociala revanschen. Därefter kommer en fadd eftersmak och drar en ännu längre ner i den redan sargade självbilden.

Just den sargade självbilden är en bild av oss själva som misslyckade. Den hämtar sin näring i vår rädsla att vara fula, misslyckade och inkompetenta. Men den näringen hämtar vi alltid i något som varit eller det vi är rädda för skall komma.

Livet är inte speciellt komplicerat. Det bygger på två komponenter, rädsla och kärlek. Dvs undvika fara och göra sig tillgänglig för kärlek (reproduktion). Vår risiga självbild bygger uteslutande på rädsla. Om vi istället fokuserade på att vara levande på riktigt, hämta näring i själen och inte i vår rädsla skulle frosseriet i andras väl och ve upphöra.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “De sju dödssynderna 6 – Frosseri (på FB & TV)

Leave a Reply

Your email address will not be published.