Självkänsla och sociala medier

2011 blev ännu ett ”socialt” år. De mest aktiva inom mobila sociala medier är medelålders kvinnor. Den största ökningen står seniorerna för. Min dotter har över tusen kontakter på Facebook. Att e-posten börjar föra en tynande tillvaro kan inte undgått någon.

Varje gång vi loggar in i våra sociala nätverk så får vi en samlad bild av vår omgivning. En bild som fungerar som syra i våra öppna sår av självförakt. Vi gör den samlade bilden av vårt sociala nätverk till en person. En person som lyckas på jobbet, är fantastisk med sina barn, lagar god mat, idrottar, är snygg, åker på semester, är på kärlekshelg med mannen. Denna supermänniska ställer man sedan mot sitt egna torftiga JAG. Det bryter ner självkänsla och relationer.

Botemedlet
Det kortsiktiga botemedlet är okritiskt deltagande i häxjakter och mediadrev. Kan det vara så att vår egen kung har knullat kaffeflickor! DET ÄR JU INTE KLOKT! Eller hur vad det nu, det fanns visst ingen bild.

Då ansluter vi oss helt utan fakta till hatet mot Carema och hur de behandlar våra äldre. VILKA SVIN DOM ÄR! Eller hur var det nu, det fanns inte så mycket substans i kritiken mot Carema kvar efter att Expressen granskat det.

Ju snyggare och mer framgångsrika människor som på något sätt misslyckas desto starkare dos får vi. Några behöver så starka kickar att de dagligen konsumerar skvallertidningar, tv-program om tjockisar och fattiglappar, skvaller-bloggar etc.

Det riktiga botemedlet
Det riktiga botemedlet heter självkänsla. Kom på mig själv med att försöka hitta något nedsättande om Fritidsresors nya reklam med den über-coola och (enligt min fru) snygga Mads Mikkelsen. Reklamen träffar varje synaps, där en snygg, eftertänksam och lyckligt gift man värderar familjen samt är närvarande med barnen.  Men istället för att hitta något nedsättande måste jag inse att jag har andra sidor…. J Dålig självkänsla stinker nämligen!

Så nästa gång du konsumerar en konsoliderad bild av ditt sociala nätverk, tänk på att bilden du får i nittionio fall av hundra är liiiite bättre än sanningen. Låt dig inte ätas upp av jämförelsen med dina egna tillkortakommanden.

Självkänsla är en viktig egenskap i det sociala klimatet. Kanske något att tänka på inför nyårslöftena för 2012.

Gott nytt år!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

5 thoughts on “Självkänsla och sociala medier

Leave a Reply

Your email address will not be published.