Kvinnor, offer och julefrid

Tidningarna är just nu fulla av artiklar om den slitsamma julen. Hur framför allt kvinnor stressar sönder sig i husmoderligt slit. Jag följer även diskussionen på ett betydligt närmare håll…..

Jag vet inte om jag generaliserar i överkant, men JAG upplever att kvinnor tar på sig offerkoftan i betydligt högre grad än vad män gör. Jag vet inte heller om detta är kopplat till ett husmodersok som vilar över den moderna yrkesarbetande kvinnan.

Kvinnor tar sig inte sällan rätten att ha tolkningsföreträde över hur en ”riktig jul” är. Det innebär att man gör sina egna köttbullar, lägger in sin egen sill,  att eventuella julgardiner är på plats, paketen är lackade och rimmade. Fantastiskt trevligt. MEN det finns en prislapp på denna julefröjd. En prislapp i form av tid, som många inte har. Ekvationen är enkel; konsumerar man mer än vad man har får man problem.

Genuskrigarna gillar nog inte att jag gör just en genusfråga av detta, men kan någon annars förklara varför det företrädesvis kvinnor som ”luras” in i denna stressfälla?

Köpa tjänster
Vi har inte kommit speciellt långt i Sverige när det gäller att köpa tjänster. Det är fortfarande mycket ”finare” att ha byggt friggeboden själv än låta någon annan sätta upp den. Det är mycket redigare att ha planterat rosorna själv än att ha köpt tjänsten. Det finns något lätt socialdemokratiskt skamligt i att köpa andras tid. Bilden av den köpta städhjälpen är en utarmad kvinna från Filipinerna, aldrig en driftig entreprenör.

Min mamma var den första generationen som köpte ”färdig” mat. En inte allt för tilltalande historia som man ställde i ugnen med olika fack för Schnitzel, ärtor och potatismos. Det var på 70-talet! 40 år sedan! Och hon förvärvsarbetade inte! Jag tror rent av att det blivit värre idag, med ett outtalat statusspel mellan relativt unga kvinnor om vem som lagt in sillen själv och stekt älgfärsbullarna.

Tid är 100% demokratiskt
Så länge vi inte ser tid som något som ALLA har lika mycket av kommer offerkoftan att komma fram. Och jag avskyr all form av offermentalitet.

Elitfeministerna har satt agendan för jämställdhetsfrågan, men jag tror att det till stora delar borde vara en kamp mot attityden till självbilden hos många kvinnor. Jag gratulerar alla kvinnor slängt det husmoderliga arvet från era mammor och mormödrar (om ni så önskat). Jag gratulerar alla kvinnor som inte deltar i den uttalade eller outtalade statusjakten mellan kvinnor i att vara den ”moderna elithusfrun” utan istället fokuserar på att vara “kåt, glad och tacksam” lycklig menar jag.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

5 thoughts on “Kvinnor, offer och julefrid

  1. Kan inte annat än hålla med om vad du skriver. Frågar är varför, och dels så är det samma “tävlingsinstikt” som gör att den manliga delen av befolkning ska ha senaste Ipaden eller största motorn i bilen 🙂 som driver julhetsen. Men det är också så att i många hem får kvinnan ingen direkt bekräftelse av sin man annat än när hon “gjort fint”. Inte kanske att förväntningarna finns där men i jakten efter “vad mysigt du gjort” och “vad gott det här var” så drivs många kvinnor av ett bekräftelsebehov. Även kanske från mödrar och svärmödrar, att ta konfliken med “svärmor” är det inte alla som orkar, de allra flesta män försvarar inte ens sina respektive i dessa sammanhang. Så en genusfråga kanske det är men det finns finns flera parter som kan hjälpa till att ta bort “suget” efter den utimata julen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.