Vad jag har jag gjort i natt!

23.30 började jag läsa min bok. Min absoluta favoritförfattare Philp Roth. Har du inte läst något av honom så gör det. Gärna boken Amerikansk pastoral.  Runt 24 började jag tänka på vilken skit strategiska planer kan vara. Parallellt med Philp Roth så läser jag The Drunkard’s Walk, en bok som handlar om att enbart tillfälligheter styr våra liv. Vet inte om att läsa två böcker samtidigt är en gamlings sätt att multitaska???

Alla vi som på något sätt arbetar med strategier, talar gärna om vikten av dessa. Strategiska säljplaner, strategiska affärsplaner etc. etc. Jag säger inte att det är oviktigt, men håller man sig för hårt till dessa strategiska planer missar man kanske att anpassa sig till förändringar i omgivningen. Och dom sker som bekant ganska fort nu för tiden.

Jag tror
Som sagt, mycket snack om strategi och planer, men jag tror att det är ännu viktigare att fokusera på syfte och mål. Strategierna skall ju beskriva hur man når målen, men ibland talar man så mycket om det så att man glömt vad faktiskt syftet och målet var. Det blir lätt en orgie i strategisk planering, som inte sällan spretar mellan avdelningar.

Skapar man en organisation som har kristallklara syften och mål på avdelningsnivå samt ett klimat av samarbete och förändringsvilja så tror jag att man kan lyckas bättre utan rigida strategiska planer att gömma sig bakom.

Så för att åtminstone ha ambitionen att knyta ihop säcken så är nätter tid för eftertanke, litteratur är näring för tankar och sömn, samt drömmarna knyter ihop tankarna.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

9 thoughts on “Vad jag har jag gjort i natt!

 1. Jag vill inte vara den som är den, men en strategisk plan är ju just ägnad att beskriva syfte och mål. Alltför många affärsplaner beskriver dock aktiviteter och blir köttiga hyllvärmare utan användbarhet i verksamheten. Vi gör en ganska stor strategiomsvängning just nu och ett dokument som beskriver syftet, målet och nyckelaktiviteter är väldigt värdefullt – men bara om man håller det levande och också följer upp löpande.

 2. Jo du är den som är den Patrick och det är din styrka. Håller med om att en strategisk plan bör innehålla syften och mål. Men också strategin för hur man når målen. Och det är det jag vänder mig mot. Strategi är ju på relativt lång sikt och fastnar man för mycket i hur kan det bli på bekostnad av vad. Men visst spetsade jag lite så sanningen ligger väl tråkigt nog mitt emellan!

 3. Ååå…nej…inte.”mitt…e…mellan”…. Inte LAGOM! INTE DU! 🙂

  Jag håller helt med dig. HUR borde nästan förbjudas i en affärsplan överhuvudtaget eller åtminstone borde man kräva ett 10:1 ratio på VAD. Men den viktigaste frågan att besvara på första sidan i första meningen är ändå:

  “VARFÖR?”

  Om du inte har läst “Rework” av Jason Fried & David Heinemeier Hansson – GÖR DET!

 4. Du ser redan på omslaget att det är en bok för dig:

  ASAP is POISON
  Meetings are TOXIC
  Planning is GUESSING
  Fire the Workaholics
  Emulate DRUG DEALERS
  Inspiration is PERISHABLE

  🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.