Priset för 15 minutes of fame!

Det har blivit mycket tankar kring Facebook och integritet den senaste tiden. Vad är det jag är så rädd för? Vad är ”privacy” och varför är det så viktigt att bevara den. Är jag rädd för att visa mitt sanna jag? Näää, jag är som de flesta andra av oss, jag har kissat i duschen någon gång, jag har porrsurfat, jag har ljugit för att framställa mig bättre, men det har du också!

Mitt problem är när man köpslår med sin privata sfär. Andy Warhol talade för länge sedan om 15 minutes of fame. Något, som enligt honom, alla fick någon gång under sin livstid. Förr kunde vi dock inte betala för att få den, men nu betalar vi med den mest vederstyggliga valutan; FÖRNEDRING. Främst kommersiell tv har hittat den diaboliska affärsmodellen att exploatera viljan till 15 minutes of fame och man betalar med förnedring. Big Brother, tjockisprogram, ensamma mammor, bönder, knullare i Paradise hotel eller människor som sabbat sin ekonomi. Alla betalar dom med sin egen värdighet och integritet för tid i tv.

Light-versionen av det är vår egen tv, vår online persona. Viljan till bekräftelse och synlighet är så stor, att har man inget annat att komma med måste man ta till det personliga. Det är lite som länder utan naturtillgångar, med illitterata medborgare. Det enda man kan konkurrera med är fysisk arbetskraft.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.