Dina relationer som tillgång

Har just hjälpt till i att lämna in ett svar till en upphandling. Det blev intelligent, snyggt och helt enkelt svinbra! Det var dock inte länge jag fick gå och smacka belåtet, se mig diskret i spegeln och tänka ”vilken snubbe”.  Glädjen förtogs när jag talade med en klok kollega.

”Hur skall vi nu göra för att få affären?” WTF! Vi har ju lämnat in ett kanonförslag……

Men tyvärr har han rätt. Det är inte kvaliteteten, kompetensen utan relationen som räknas. Fundera på hur många gånger du förlorat en affär som var klockrent anpassat till dig eller din business, men ändå gick åt skogen. Hur kunde någon komma in från flanken och sno den mitt framför ögonen?

Relationer, relationer, relationer. Vi säger att vi gått från industrialismens tillgångar i maskiner till tillgångar i kunskap. Det är fel, för tillgången är relationen. Relationen i sig kan i och för sig bygga på ”trust”, men långt ifrån alltid. Allt ifrån nepotism till hållhakar. Nu låter det här jävligt bittert, men det är det inte. Det är bara att bygga egna relationer i så fall.

Det är självklart inget nytt, men det som är intressant är att vi nog är ganska dåliga på att värdera relationer bland vår personal, dom vi anställer och dom vi samarbetar med.

Funderar på om jag skall se relationen till min fru som en tillgång ikväll!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

4 thoughts on “Dina relationer som tillgång

  1. – ingen vinner en offertförfrågan utan tidigare inarbetade relationer! MEN – det kostar tid och pengar att bygga upp det! Inget är gratis.

  2. Jäklar vad snabbt Per!
    Du har inte fått dina gratis. Dom har kostat dig både tid, hårt arbete och bakfyllor 😉

    Kanske därför du är en duktig säljare!

  3. Upphandlingar och alla processer kopplade till affären måste ifrågasättas. Så mycket tid, pengar och resurser som slösas när vi i själva verket måste se till att businessen har förmåga att stå på tå och göra bättre affärer.

    -Död åt RFI och RFP och allt annt

Leave a Reply

Your email address will not be published.