3 anledningar till varför du inte skall bli chef?

Har funderat en del på varför så många drömmer och siktar på en chefsroll. Är det inte en chefsposition så är drömmen att gå från att vara projektmedlem till att vara projektledare. Jag tror inte ens att det är drömmen om det roliga jobbet eller spännande utmaningen som driver. Det är egot och möjligheten att framstå som framgångsrik.

Motsatsen finns självklart i dom som är både duktiga ledare och brinner för sin position!

Men här kommer några argument för att du åtminstone nyansera din längtan efter en ledarroll.

Merparten av oss är inte ens duktiga ledare
I min värld så är ledarskap inte en sak man kan lära sig. Det är egenskaper du är född med tror jag. Sorry. Jag själv till exempel är inte tillräckligt tolerant för att lyssna på en medarbetare som är ”deppig”.  Inte tillräckligt empatisk för att höra när någon ”gjorde så gott den kunde”.

Du kraschar din karriär
Du kanske är en duktig programmerare, affärsutvecklare eller säljare idag. Blir du chef (åtminstone på ett stort företag) blir du bara chef. Du går från att vara en attraktiv programmerare eller säljare till att ha en ”dussinfunktion”.  Kanske skulle du istället utveckla din befintliga profession ytterligare och därmed få din älskade status den vägen istället. Tror nämligen att den nästan smäller högre.

Framtiden tillhör hyper-specialisering
Jag tror inte riktigt att vi förstår hur specialiseringen kommer att öka framöver. Vi reflekterar inte över att kläder eller möbler inte görs från ax till limpa av en person eller företag. Många specialister är inblandade och så har det varit länge. Ett nyare exempel är programmering. Någon skriver specifikation, någon kodar och någon annan testar. Det här kommer vi att se in absurdum framöver. Processerna kommer att brytas ner till små, små enheter som varje har sin specialist. Fundera lite på hur det påverkar din profession.  Jag tror att vi skall sluta vara fega generalister och istället våga vara specialist inom ett specialistområde, inom en viss bransch, inom ett visst segment!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “3 anledningar till varför du inte skall bli chef?

Leave a Reply

Your email address will not be published.