2 anledningar till att du gör fel!

På 70-talet samlade jag bilder på formel 1 bilar och förare. James Hunt var min idol. En supercool snubbe som var den som försökte rädda Ronnie Peterson ur hans brinnande bil.

Då var föraren i många fall avgörande för resultatet. Deras mod, kompetens och förmåga att köra om eller ta svängar.

Dagens formel 1 cirkus är något helt annat. Hundratals censorer mäter varje sekund kurvtagningar, vägunderlag, däcktryck mm. Föraren anpassar hela tiden sin körning efter all den data han tar del av. Stallet anpassar däck och bil efter väderprognoser, konkurrenter och en massiv källa av business intelligence.

 

Varför är så många oförstående varför deras verksamhet går dåligt? Vi driver bolag på samma sätt som mina formel 1 hjältar körde bil på 70-talet. Vi kämpar, sliter, jobbar för att hålla jämn takt med våra konkurrenter, men baserar våra beslut på ingenting.

Business intelligence på allvar
Vi måste ta business intelligence på allvar. Det räcker inte med lite resultatrapporter eller en halvuppdaterad ”sälj-pipe”. På samma sätt som dagens formel 1 hela tiden läser av situationen, måste vi agera som företag. Det gör även att vi kan förutse saker och därmed undvika ett reaktivt beteende. Inom ”mitt” område runt kunder går det att göra massor! Dagens problem är INTE brist på informaiton utan vår förmåga att strukturerat samla in den och presentera den vettigt.

Rätt människor som tolkar
Allt ovanstående är jättebra, men att bara tolka räcker inte. Och det är här jag tror att slaget kommer att ske. DET ÄR FÖR MYCKET VÄNSTER HJÄRNHALVA inom business intelligence. Värdet uppstår när vi tolkar information och ser mönster som ingen annan ser. Det görs av höger hjärnhalva och av helt andra typer av personligheter än dom som idag sitter på analysavdelningar.

James Hunt (från Sportbladet) Off topic
Det var han som drog Ronnie Peterson ur den brinnande bilen efter kraschen 1978. Men framförallt är britten känd som en ”Golden boy”, en stor personlighet och en F1-förare som är omöjlig att glömma bort.

Hans karriär inleddes med ett antal olyckor, bland annat kraschade han ner i en sjö under sin tid i Formula Ford och om han hade haft ett säkerhetsbälte är det möjligt att han drunknat där och då.

Han var en rebell med ett stort självförtroende, ett temperament utan dess like och det finns historier om hur han slagits med både tävlingsledning och konkurrenter. Han var färgstark, drack för mycket, rökte 40 cigaretter om dagen, avvände droger ibland och gick alltid i jeans och gärna barfota – oavsett vart han skulle. Under sin första sändning som F1-expert på BBC 1980 drack han två flaskor vin, men efter en tid blev han en mycket respekterad och omtyckt kommentator.

1993 dog han i en hjärtattack, 45 år gammal. Bara några timmar efter det att han friat till flickvännen.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “2 anledningar till att du gör fel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.