Borde vi skämmas?

Har precis som de flesta av oss lyssnat till intervjuer av Norska medborgare i relation till tragedin i Norge. Jag har förvånats över de balanserade kommentarer som kommit från i stort sett alla håll. Skulle det varit på samma sätt i Sverige? Av någon anledning tror jag inte det.

Lyssnade med ett halvt öra och såg med ett halvt öga på en dokumentär om Sveriges historia under andra världskriget. Hans Villius underbara berättarröst sa att ”med eftergifter och drängtjänster lyckades vi undkomma andra världskriget”. Såg bilder hur vi tog emot tyska trupper med tåg över vår gräns för vidare färd mot Norge. Såg bilder hur vi lät Tyskar utnyttja våra tåg för att ta krigsmateriel från Norge till Finland.
Såg hur vi tog emot Nikita Chrusjtjov från Sovjet som ett neutralt land, fast vi i hemlighet hade relationer till Nato.

Tänk dig Sverige som en person. En kappvändare. Slå inte mig men slå gärna min kompis. Har det präglat oss som land och som individer? Jag vet inte, men eftersmaken blir en smula besk.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *