Mismatch på arbetsmarknaden & socialdarwinism

Om man är hård i synen avseende den numera ökända termen ”mismatch” på arbetsmarknaden, skulle man kunna anlägga ett socialdarwinistiskt perspektiv. Människor som är bara är anpassade till en industrialiserad värld dör ut till förmån för en informationsbaserad dito. Där flexibla, välutbildade människor får representera homosapiens som konkurrerar ut produktionsorienterade hominider.

Läskig syn på arbetsmarknaden och socialdarwinismen får väl anses som förlegad. Men jag tillstår att socialdemokratin har förstört människor genom mantrat att alla “har rätt till ett jobb”. Hur kan man ”ha rätt” till ett jobb?

Jag är självklart medveten om att det finns många orsaker till att det kan strula med att få jobb. Jag har inte heller några etnopluralistiska åsikter. Men JAG tror att många människor måste sluta spjärna emot informations- och globaliseringsålderns arbetsmarknadsmässiga förutsättningar. Att längta tillbaka till ett industrisamhälle som sedan länge är borta, är kontraproduktivt för alla. Framför allt för dom själva.

Bara tanken på att vi behöver arbetskraft, samtidigt som vi har hög arbetslöshet är vidrig. Hemsk för alla inblandade! Så istället för att bli vår tids utkonkurrerade hominider, socialt- och arbetsmässigt, borde vi få en mentalitet av att omfamna den tid vi lever i samt öka viljan till anställningsbarhet. Jag är säker på att det finns hundratusentals fantastiska människor som skulle göra underverk med rätt mindset!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Mismatch på arbetsmarknaden & socialdarwinism

Leave a Reply

Your email address will not be published.