Finns det en gräns för friheten?

Jag har tassat i utkanten av diskussionen om fildelning, nätets gränslösa frihet, den totala öppenheten, wikileaks etc. Frågorna är så svåra och stora. Med stigande ålder har jag blivit mindre svart/vit. Beige…. För att ha varit i IT-branschen i så många år, är det konstigt att jag inte kapitulerat för frågan om upphovsrätt mm.

 Jag har inte riktigt förstått vart frihetsivrarna vill dra gränserna. Det är lite som med feminismen, man tar bara de lätta frågorna. Yttrandefrihet är en viktig fråga. Jag kan inte förstå varför man inte har rätt att bära nazistsymboler.  Skall vi ha rätt att distribuera barnpornografi? Om inte, varför?

Alla, inklusive inställsamma politiker, talar om självklarheten att ladda ner upphovsrättsskyddad musik gratis. Men hur är det med patent? Patent är en belöning för en innovation. Hur ser vi/ni på kopierade läkemedel, kopierade flygplansdelar? Om musikindustrin går på knäna i sin nuvarande form, vad kommer att hända med r&d inom läkemedel?

Såg lite på Uppdrag granskning (tror jag att det var), där en lastbilschaufför var frustrerad över att Polacker kör för en bråkdel av lönen. Hur upprördheten är total över att Stena line har personal från Filipinerna för tjugofem kronor i timman. Är det inte naturligt att fler gamla affärsmodeller slås sönder i frihetens och globaliseringens namn? Själva går vi gladeligen till H&M eller Dressman och köper skjortor för sjuttiofem kronor, köper DVD-spelare för 199 kronor. Blir lätt ett osmakligt hyckleri tycker jag. Måste vi inte köpa hela paketet?

Jag värderar inte ovanstående, men måste vi inte lyfta blicken från huruvida det borde vara gratis att ladda ner en platta eller inte?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *