Invandrare är sämre i skolan!

Enligt skolverket får barn med invandrarbakgrund sämre betyg än infödda Svenskar. Hur vi än försöker förneka motsatsen så lever vi i ett väldigt segregerat samhälle.  När det gäller utomeuropeiska invandrare tävlar Svensk medelklass med att överträffa varandra i politiskt korrekt tolerans. Man behöver sällan skrapa mycket på ytan innan polariseringen märks. “Vi skall nog flytta lilla Carl eller lilla Louise till en annan skola, det är så tråkig stämning där dom är”=hög andel invandrare. “Men åå vilken trevlig kulturell mångfald det är”= en närbutik med billiga varor som är öppen dygnet runt.

Men för oss alla, invandrade eller inte, sätter vår egen framtidsvision vårt handlande när man är ung. Ett barn som ser sig som socialt och ekonomiskt framgångsrik i framtiden, anpassar sitt sätt att plugga och leva utifrån det. En person som ser motsatsen, anpassar sig till motsatsen och på så vis konserverar vi klasstillhörigheten. En blond åttaåring ”måste ju plugga för att hon skall bli advokat som mamma”, men en “svarthårig” dito kan strunta i det, för han skall ändå jobba i familjens närbutik.

Jag menar inte att vara politisk korrekt inställsamt snusförnuftig med detta inlägg, men jag tror att vi missar en hel del kompetens, innovation, syn från ett annat håll genom att polarisera grupper och via lärare, föräldrar, kompisar och hycklande Svensk medelklass indirekt predestinera framtiden åt människor som är nya i det här landet. På samma sätt som delar av världen missar kvinnor som resurs.

Detta är givetvis inget nytt, men likväl något att tänka på. När jag är ute och cyklar så tar cykeln mig åt det hållet jag tittar. Tittar jag på hålet i vägen kommer jag att cykla i det hålet! Jag tror att en nyckel är att hjälpa riktigt unga barn att forma en spännande framtidsvision. Den visionen kommer att påverka deras handlande och deras sätt att se på livet.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.