El-bilar, litium och innovation

Jag jobbar en del med affärsutveckling i gränslandet mellan energibranschen och automotive-branschen. Det är komplext, roligt och förbaskat svårt. Allt som händer i dessa två branscher just nu, kommer att ställa stora delar av infrastrukturen på ända.

Smart grid kommer att förändra vårt sätt att konsumera energi, ta betalt för energi och förbruka energi. Det kommer att bli en boom som påminner som Internetrevolutionen. Men precis som när Internet var ungt funderar alla på hur och väldigt få på vad eller varför.

El-bilen är en lika komplex fråga. Att vi alla kommer att köra el-bilar i en snar framtid är ganska klart. Inte för att oljan tar slut, utan för att de som äger oljan inte alltid är de smidigaste nationerna. Men även el-bilen kräver sin infrastruktur. Det är liksom inte bara att sätta upp några 220V laddstolpar här och var. Vem skall ta betalt? Hur skall man ta betalt? Räcker näten till på de mest ”utsatta” platserna?

MEN jag läste en intressant artikel igår om att mängden litium är begränsad. Litium kommer att finnas i alla bilbatterier. Merparten av all Litium finns i Bolivia 🙂 Flyttar vi från en maktfaktor till en annan?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.