När får vi se pricerunner för sjukvård?

Jag har lite svårt att förstå denna rädsla för mångfald inom institutioner som sjukvård och andra traditionellt offentligt drivna verksamheter. Varför skall dessa vara undantagna kravet på en rättmätig kundupplevelse? Varför är vi så livrädda för privatiserade vårdcentraler, avreglerade apotek etc.?  Varför är det politiskt självmord att tala om prisjämförelser när det gäller vård?

Varför kan vi inte söka på ”byte av knäled” på pricerunner? Kommer inte ihåg de exakta siffrorna, men att byta knäled i USA, jämfört med vissa andra länder skiljer sig kolossalt. En stor del av läkemedelsindustrin och sjukvården granskas inte ur ett ekonomiskt perspektiv, för ve ta den som kopplar ihop sjukvård med pengar.

Jag är för en skattefinansierad sjukvård, men det behöver ju faktiskt inte betyda att man inte kan använda ekonomiska styrmedel och morötter. Vi har en inskränkt föreställning att exempelvis vård utanför norden är lika med inkompetenta häxdoktorer. Så är självklart inte fallet. En magsäcksoperation kanske hade blivit billigare om vi betalade en flygbiljett till Turkiet eller Portugal och utförde operationen där.

Under min mest intensiva SAP-period jobbade jag en del med health care branschen och priserna på sjukvårdsprodukter är helt bisarra! Jag vet att det är stora kostnader för R&D men vår rädsla för att blanda ekonomi med sjukvård, gör att dom står oemotsagda!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “När får vi se pricerunner för sjukvård?

Leave a Reply

Your email address will not be published.