Stora konsultbolag saknar innovationskraft!

Fick en trevlig inbjudan från Capgemini om en alumni-träff. Funderade lite på om det skulle bli som en återförening med högstadiet. För några skulle det bli en social revansch. Andra skulle söka samarbetsmöjligheter efter en tid som misslyckad enmanskonsult. Vem vet. Oavsett är en återträff ett både trevligt och smart initiativ.

Men det fick mig också att tänka på hur många trötta människor det sitter på de stora konsultbolagen. Människor som för 10 år sedan var hungriga, duktiga och väl anpassade till sin samtid. Samma personer har i många fall gått in i en ”förvaltningsmentalitet”. Förvaltning av en affärsmodell bestående av gigantiska utrullningar av SAP, stora change management projekt. Projekt som inte finns längre. Som sällan efterfrågas längre. Egenskaper och kompetens som för länge sedan flyttat till Bangalore.

 

Jag tror att de stora konsultföretagen har svårt att möta kundernas efterfrågan på den affärsmässiga innovationsgrad som krävs. Man har, med några sällsynta undantag, ingen tradition att jobba med snabb innovation. Det finns så mycket MBA men så väldigt lite innovativ DNA!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Stora konsultbolag saknar innovationskraft!

  1. Ack så rätt. Även om det finns många smarta individer på Cap och Accenture så hämmas de av storleken på sina bolag. Det är inte bara byråkratin med olika kommitter som skall godkänna alla satsningar utan även en viss fartblindhet. Det räcker inte bara med en “vanlig” innovation. Det måste vara en transformation av en hel industri för att den skall sponsras. Och det skapar väl en viss prestationsångest att behöva komma på ett nytt Ikea, Spotify eller Apple 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.