Gå till kyrkogården och sluta vara rädd!

Stod på Pressbyrån och kollade utbudet av tidningar. Rubrikerna om behovet av fysiskt och psykiskt välbefinnande hos oss själva samt inte minst våra barn var ett genomgående tema. Vi verkar må så in i helvete dåligt i det här landet. Vi verkar vara så urbota olyckliga. Olyckliga med oss själva, olyckliga i vår relation och så paranoida över att vara dåliga föräldrar eller att vi inte rustar våra barn för framtiden.

Vad är det som gör att vi, som är friskare, säkrare, har fler möjligheter än någon generation som vandrat på vår jord, är så fruktansvärt rädda och olyckliga. Vi tror att sjukdomar, pedofiler, mördare lurar runt varje gathörn. Vi tror att vi värderas efter hur mycket muskler eller fasta bröst vi har. Vi tror att vi misslyckas med uppfostran av våra barn för att vi inte hinner ta dom till dramakurs.

Tidningar vill sälja. Därav rubriker och innehåll som vädjar till extremer. Förhåller vi oss inte kritiskt till det blir vi just det; olyckliga. Är du under 60 år är risken för att du skall få Cancer väldigt liten. Men det vi läser om eller konsumerar på tv4 är strålbehandlade barn och därmed ser vi risken för cancer hos oss själva eller våra barn som överhängande. Risken att du skall utsättas för oporovocerat våld är minimal om du inte rör dig i kriminella kretsar. Men det vi läser om är en östermalmstant som blivit nerslagen av ett ungdomsgäng. Ett lägenhetsbråk i missbrukarkretsar är ointressant för media. Men efter vår mediekonsumtion darrar vi inför mötet med fler än tre ungdomar i grupp på stan.

Ta en promenad på en kyrkogård i helgen. Gärna en medeltida kyrkogård. Titta på hur länge människor levde. Titta på hur många barn som inte levde längre än 5 år. Var tacksam att du är född i den tid du är född. Du behöver inte vara rädd. Och du är en bra förälder, jag lovar!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.