Är Kina bara arbetskraft?

Läste en intressant artikel av Rohit Deshpande angående varför vi inte köper choklad från Venezuela. Hans analys är att vi inte associerar bra choklad med Venezuela. Bra choklad kopplar vi till Schweiz och Frankrike. Detta trots att världens kanske främsta kakao kommer från Venezuela.

Noterar samma mentalitet när det gäller IT-branschens syn på Indien när det gäller konsulter. Vi européer står fortfarande för tänkandet, och indierna för programmering. På baksidan av min telefon står det ”Developed by Apple California, assembled in China”. En tydlig markering att USA står för innovation och Kineserna för ihopsättning.

Ursprungslandet står för äktheten. Franska viner, Italienska sportbilar etc. Det här är en marknadsmässig utmaning för alla emerging markets. Vi är ganska hårdkodade att se Asien som vår arbetskraft och den isen är inte helt lätt för dom att bryta.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Är Kina bara arbetskraft?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *