Elbilar, smart grids, paradigm & möjligheter

Jag arbetar för närvarande en del med affärsutveckling i området mellan bil-, telecom-, och elindustrin. Det är nog faktiskt det mest spännande jag gjort i hela min ”karriär”. Jag kan inte nog berätta om vilka spännande förändringar vi står inför. I samband med alla paradigmskiften finns affärsmässiga fönster för den som är innovativ. Det finns där för dig, ditt företag, för Sverige. Vi måste, måste, måste ta dessa tillfällen!

Oljeberoendet
Det är inte bara det stora landet i väster som har ångest av beroendeställningen mot de som sitter på oljan som driver våra bilar och företag. Med Al Gore’s en obekväm sanning som förkläde satsar man maximalt i världen för att slippa beroendet till länder som i många fall har en väsensskild syn på demokrati än vad vi har.

Kärnkraften
Då vi hade den extremt dåliga smaken att ha folkomröstning om kärnkraftens vara eller icke vara sitter vi med gamla kärnkraftverk i Sverige som förväntas avvecklas. Hur fasen kan man ha folkomröstning om en sak som kärnkraft. Jag gissar att 90% av de som röstade gjorde det utifrån en maggropskänsla och inte på evidensbaserad fakta. Men det är en annan historia. De rädda har för länge sedan glömt Harrisburg. Nu har vi en ny generation som inser att vi behöver el för vår konkurrenskraft och för att det är det enda sättet att undvika behovet av fosila bränslen.

Smart metering
För inte allt för lång tid sedan fick vi en elfaktura som byggde på en förväntad förbrukning. Idag är målet att vi skall kunna timmäta vår elförbrukning.  Detta skapar väldigt många utmaningar, men framför allt många möjligheter. Jag kan idag se min elförbrukning i realtid via min iPhone. Egenskaper som inom kort sannolikt blir standard för de flesta elbolag så det är inget revolutionerande. Slaget står istället om vem/vilka som kan vara mest innovativa med dessa möjligheter. Vem kan skapa en reell kundnytta? Svaret heter samarbete! Innovationen uppstår i relation till andra solution providers inom, telecom-, bil och till och med retailbranschen. Ett smart drag av Maud Olofsson, hade varit att sätta upp en nationell innovationsfond eller liknande.

Telecom
Telecombranschen har insett vikten av att vara en del av energibranschens strategi med smarta mätare mm. Alla dessa mätvärden skall distribueras och här är telecom en viktig spelare. Jag får redan idag ett SMS om min värmepump på landet går ner. Så får också min rörmockare. Jag kan höja temperaturen på fredag morgon så att det är varmt till helgen. I förlängningen kommer vi se mycket intressant affärsutveckling på detta tema. Hur kommer det tekniska eco-systemet se ut? Jag vet inte, men man kan ju tänka sig att man analyserar el-förbrukningen på sin tvättmaskin och får individualiserade erbjudanden från Miele eller Bosh med ett färdigt business case för vad ett byte skulle resultera i.

Bilbranschen
I glappet mellan hästtransport och bilar var det många som inte trodde på en stor mängd bilar, av den anledningen att ”det inte kommer att finnas tillräckligt med droskförare”. Man byggde hela sin tankeinnovation på en tidigare struktur. Riktig innovation uppstår när man INTE applicerar gamla processer på nya möjligheter. Vi kommer sannolikt att köra elbilar från både Volvo och Saab i en VÄLDIGT NÄRA framtid. Jättar som Shell, BP, Statoil har affärsmodeller som bygger på oljeutvinning och bensinstationer. Dom kommer sannolikt inte att vara motsvarande leverantörer i en eldriven värld. Kommer det vara parkeringsbolagen som tar denna affär?

Bilbranschen har dessutom en gigantisk utmaning att ställa om en produktion som bara skiljer sig marginellt från hur Ford drev sina fabriker. Hela kedjan kommer att genomgå en förändringsprocess, med helt nya produktionslinor, helt ny typ av service och eftermarknad.

Utvecklingsländer
Det är en ganska intressant möjlighet för länder som inte varit industrialiserade lika länge som vi varit. Man kan helt enkelt hoppa över ett steg. Vi har med fasa skapat en bild av när Kinas befolkning skall köra bil. Den bilen kommer inte att drivas på fossila bränslen. Det finns en anledning till att Kina bygger hundratals kärnkraftverk.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta, för det är roligt, spännande och som sagt fullt av möjligheter!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Elbilar, smart grids, paradigm & möjligheter

Leave a Reply

Your email address will not be published.