Länge leve porrindustrin! Vad har vi att lära?

Vi som är gamla nog att komma ihåg videokriget mellan VHS och Betamax förstod nog inte riktigt vad som hände bakom kulisserna.  Betamax var avsevärt bättre än VHS ändå blev VHS standard och Betamax försvann. Orsak, Betamax vägrade låta porren distribueras där.  Porrindustrin har alltid varit stark och innovativ.

Man kom på att man kunde ha betalnummer i telefonen för att det satt någon arbetslös kvinna ute i obygden och stönade för 19.90 per minut. En affärsmodell som snabbt antogs av helpdesk branschen. Dock utan stönanden. 

Porrindustrin var en av de första att kunna ta betalt för tjänster på nätet. Under 90-talet när andra byggde luftslott drog porren på Internet in massor. Jag har tidigare skrivit om hur duktig porrindustrin är på segmentering i inlägget porrsurfa och lär.  Det som de stora bolagen dock har missat är behovet av äkthet. Man hoppas kunna sälja plastaktiga kvinnor som kanske var idealet på farfars tid. Skall bli intressant att se hur porrindustrin tacklar illegal fildelning. Första steget man tar är att införa en social del där man förmänskligar personerna bakom produktionerna. Dvs att någon faktiskt försörjer sig på detta. Det minskar viljan att kopiera och dela.

Vi kan säga vad vi vill om denna, sannolikt ganska smutsiga bransch, men den är innovativ och har en förmåga att anpassa sig till nya förutsättningar. Något vi alla måste göra i högre grad.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Länge leve porrindustrin! Vad har vi att lära?

Leave a Reply

Your email address will not be published.