Är jag en klinisk psykopat?

Vad skiljer oss människor från delar av djurvärlden? Vår hjärna är ju som bekant gaska utvecklad. Reptiler har sin reptilhjärna som ger impulser att andas, söka skydd och andra basala egenskaper. Leguaner som klättrar på varandra tänker ju inte direkt på huruvida det gör ont på den kompis de trampar på. Vi människor (undantaget min gode vän Tobias) har en förmåga att känna medkänsla och att sätta sig in i en annan människas situation. Den förmågan är viktig i näringslivet!

Min fru hävdar att jag är extremt oempatisk och det gör mig väl kliniskt sett till psykopat. Jag tillskriver å andra sidan hennas intellektuellt begränsade förmåga som orsak till att hon inte kan skilja mellan empati och hennes behov av sympati!

Seniormobil
Men att vara empatisk är en förutsättning för innovation, produktutveckling och marknadskommunikation. Att på riktigt gå några mil i kundens skor kan ge fantastiska produkt- och marknadsfördelar. Har en 2:a telefon, en Nokia, som sannolikt är utvecklad av några extremt trendkänsliga unga kvinnor och män. Knapparna är så små att mina åldrade ögon inte räcker till, vilket gör att jag letar hysteriskt efter mina läsglasögon från Clas Ohlsson varje gång det ringer.

 

Jag känner dock inte att jag är fullt mogen för en seniormobil…. Jag vill ju fortfarande vara lite ”hipp”, trots att förruttnelsen pågår i rasande takt. Varje empatisk produktutvecklare förstår därför vad nedbrytningen gör för en medelålders man och att behovet att vara cool är om möjligt ännu större än när man är 20. Något som är svårt att förstå när man är just 20 och inte har en empatisk produktutvecklingsstrategi och innovationsprocess.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.