Du är lite speciell, eller?

Jag vet ingen människa som skulle säga om sig själv; “jag är nog som de flesta andra”. Alla tycker vi att vi är lite unika i våra val, vår smak. Min salig mormor hette Lilly. På vårt sommarställe hade vi en stor mängd får som alla döptes till Lilly i en diabolisk akt av min far.

Dessvärre tillhör nog de flesta av oss fårskocken vare sig vi vill eller inte. Det har gjorts experiment där frågan varit ”hur lik är du andra?” merparten har då svarat mycket eller ganska  olik. Dom ar sedan fått frågan ”hur lik är andra dig?” och då oftast svarat ganska lika….. Det säger lite om oss själva, frågan är ju den samma.

Det är inte lika fint att tillhöra ett kollektiv och framför allt inte tänka att det påverkar oss. Jag vill vara lite speciell, så jag väljer en  iPhone för den snygga designen…..  Har tidigare skrivit om hur vännerna påverkar våra val. Jag tror att vi innerst inne inte vill vara så individuella. För de som verkligen bryter gränser upplever vi som ”störande” Di Leva, eller Alexander Bard tycker vi går över gränsen.

Vad gör då att vi grå, mainstream människor upplever oss som så individuella och speciella? Det beror sannolikt att vi är dom enda som har hela bilden av oss själva. Vi kommer ihåg hur tokiga vi var i lumpen eller på skoldansen, men har missat att vi blivit mer och mer beige när åren går.

Att som exempelvis Apple lyckas skapa något som gör att människor tycker att dom är individuella, trots att det är så mycket mainstream svenne det bara går, är bara att gratulera.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Du är lite speciell, eller?

Leave a Reply

Your email address will not be published.