Vad händer när Internetgenerationen kräks Lemon Gin genom näsan?

En lucia under min gymnasieperiod fick vi tag i lemon gin. Bols lemon gin. Tidigare hade jag bara prövat lite Kir, Aurora och en och annan starköl. Starksprit var nytt. Det sista jag kommer ihåg var känslan av att kräkas Gin genom näsan. Jag vet att det finns något foto av mig från detta tillfälle, skrudad i lucianattlinne, något nedsättande tillmäle skrivet med penna i pannan, glitter runt håret sovande i en gymnasielokal. Det fotot är bortglömt i någon kompis gamla fotoalbum, om det ens finns kvar.

Hade jag tillhört Internetgenerationen hade bilden garanterat varit på Internet. En potentiell arbetsgivare hade sedan ”Googlat” mitt namn och eventuellt fått ett första intryck av mig via den bilden. Internet har skapat en fantastisk frihet som samtidigt kan bakbinda oss. När man är tonåring finns bara möjligheter och eftertanke kanske inte är en tonårings starkaste sida. Jag läser om unga flickor och kvinnor som automatiskt kollar efter kameror i omklädningsrum eller provhytter. Tjejer som vägrar låta sig fotas av kompisar på stranden. Tjejer (och en del killar) har fått sina privatliv havererade tack vare en oförsiktig ”akt” i en webbkamera. Idag preskriberas aldrig ungdomliga synder!

För mig skulle det inte vara några problem. Intresset för att konsumera mig via webbkamera är nog relativt begränsad. Det mest skabrösa fotot av mig idag är nog när jag sitter med papegojtunga och sover med gamnacke i soffan en fredag kväll.

Jag vill än en gång citera David Holtzman:
“ Ett helt transparent samhälle blir likformigt. Om du vet att allt du gör som student kommer bli känt och finnas tillgängligt under lång tid blir du väldigt försiktig efter ett tag. Då likformas samhället. Du måste vara fri för att kunna vara kreativ och personlig integritet tillåter dig att vara fri.”

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Vad händer när Internetgenerationen kräks Lemon Gin genom näsan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *