“Jag tar inte Anders på kuken”

Så sa Jenny Östergren i tv4’s nyhetsmorgon. Hon bröt ett knippe normer där folks! Hon är nyhetsankare, hon är kvinna och hon är trovärdig. “Svärord” är så hårt knutet till miljöer. Ett allt för nyanserat språk bland byggnadsarbetarna skulle sannolikt väcka misstänksamhet och skapa en otydlig dialog. På samma sätt som delar av traditionellt hantverkar-slang inte skulle falla väl ut i den akademiska världen. Jag tror att typiskt manliga miljöer har en tradition av ”fulare” språk än traditionellt kvinnliga. Samtidigt tror jag mig veta att språket på en isolerad dam-middag kan få den mest skabrösa människa att rodna. Vad händer när vi får mer och mer av blandmiljöer? Blir det en mix av dessa eller vad blir utvecklingen?

För mig kan det återhållsamma, det korrekta ibland kännas kommunikativt begränsande för en effektiv dialog. Jag kan tycka att det känns befriande med en kollega som brusar upp och svär. En chef som gör samma sak. Eller kanske en kund. Det ger en smak av äkthet och uppriktighet. De flesta av oss har ju ett annat språk i våra naturliga ”backstage-miljöer”.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.