Möss, bonusar och arbetslöshet

Läste om ett experiment där man använt möss i en labyrint. Man bytte väggar för att mössen skulle lära sig navigera. Gick dom fel så fick dom en stöt av elektrisk ström. Man ville se vad som motiverade mössen. Det intressanta var att om mössen fick en väldigt låg dos av ström så bekom det som inte. Fick dom en medelstor stöt så motiverade det dem att hitta bättre vägar i labyrinten. Obehaget motiverade alltså mössen att lära sig snabbare. Den högsta dosen ström motiverade däremot inte mössen. Det skapade bara panik och fokus på att undvika smärtan.

 

  Vad kan vi dra för slutsatser. Det finns några saker att reflektera över. En sak är att regeringen gör helt rätt när man försöker styra människor till att jobba genom den enkla stöten. Det motiverar människor. Jag tror att vi har det inneboende. Vi och alla andra arter har programmerat att vi vill prestera något för föda. Vi mår helt enkelt bättre av det. Vi försöker bortse från naturlagar. Vi söker mat, när vi hittar mat kan vi äta och bygga på oss lite fett så att vi har till dess att vi hittar ny mat. Nääää så ser det inte riktigt ut idag. Men vi är snabbare än vår evolution. Vi bygger fortfarande fettdepåer men vi behöver inte jaga…..

Nästan alla djurarter blir passiva av att slippa söka mat. Vi är programmerade till att utföra något i syfte att kunna äta. Vi är aldrig så nöjda som när vi skapat något. Bara det att Ikea får oss att utföra en handling bygger band mellan oss och varumärket. Att helt köpa färdigt är fult. På femtiotalet såldes färdiga paj-pulver. Dom sålde ínte alls. Det blev fult, man gjorde inget för det. Någon smart marknadsförare kom på att man var tvungen att tillföra ägg, vilket gjorde att husmödrar accepterade halvfabrikatet. När någon sa att pajen var god kunde hon se sig själv i spegeln!

 

Tänker vi åt andra hållet blir det också intressant. Bonusar. Motiverar bonusar? Mössen som fick den starkaste stöten blev paranoida. Dom slutade tänka på uppgiften.. Är det inte precis de vi ser med stora bonusar. Man slutar att tänka på vad som tillför på långikt och fokuserar på något annat. Det blir inte mer motiverande!! Många av de som får bonusar har intäknat dom långt innan de fått dom. Det blir som att ta ifrån människor pengar vilket skapar panik, och kortsiktighet.

Det enda vi vill är att bli uppskattade för det vi gör och det vi säger. Vårt bloggande är ett bra bevis på det!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Möss, bonusar och arbetslöshet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *