Spaning på Internetgenerationen

Som familjens egen doktor Mengele finner jag ett stort intresse i att utföra antropologiska studier på mina döttrar. Jag har inte riktigt kommit fram till huruvida det är misslyckad uppfostran, dålig arvsmassa (från min frus sida) eller helt enkelt bara tidens tand som skapar dessa skillnader mot tidigare (fläckfria) generation. 

Det jag ser är en konstant multitasking. 5 MSN chatt sessioner uppe, uppdatering av Facebook, något SMS i minuten, konstant bytande av iTunes låtar samtidigt som hon svär att hon gör sin läxa. Läste någonstans att dagens ungdomar multitaskar tillräckligt för att trycka in 31 timmar i 24.

 

Snabbhet och effektivitet är något som värderats högt sedan vi gick in i informationsåldern. Jag har varit en del av det själv och är det fortfarande. Blir vidrigt otålig i sällskap med sävliga människor. Frågan är bara vad som händer med kvalitet?

Ungdomar idag kollar betydligt mer online video än DVD. Man vill snabbt scrolla igenom om det är intressant. Fångar inte filmen uppmärksamheten på några sekunder går man vidare till nästa. För 10 år sedan tog det 40 timmar att ladda ner en film, idag tar det 5 minuter. Visst är det bra, men det tar fortfarande 1,5 timmar att se filmen. Men det är för lång tid…..

När vi fotograferar i familjen så får man minst fotografera med ett bländarhastighet på 1/1000 sekund för att höra alla säga, ”får jag se hur den blev”, ”får jag SE DÅ”. Konsumera blixtsnabbt för att snabbt radera för att den inte dög.

Den digitala hastigheten har en tendens att anläggas på livet självt. Vad händer med uthållighet? ”Nä det var inte roligt med fotboll, jag skall börja i innebandy”. ”Nä hon är tråkig så jag har blockat henne på MSN”. Hur blir det när de vill starta ett bolag? Det funkar inte efter 3 veckor, man testar något annat. Jag fick inte 100.000 läsare till min blogg på några veckor, lägger ner det.

Jag låter kanske som en sur gammal gubbe, vilket i och för sig inte är en helt orättvis beskrivning, men jag vill gärna föra resonemanget kring vad otåligheten och multitaskingen kommer att föra med sig om 5-10 år.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.