Är utbildning bortkastad tid?

Visst är det trevligt med klassisk bildning! Att ha läst och förstått de stora tänkarna för att sedan citera dom under bröllopstalet.  Och det är sant att utbildning ger en bra plattform för vidare lärande. MEN utbildning anpassar oss väldigt dåligt till dagens näringsliv. Gamla självgoda institutioner som har konserverat sin svunna förträfflighet. Hur skall skolan kunna rusta våra ungdomar och barn för en framtid när vi inte ens kan förutse några år framåt?

Efter att ha tragglat manuell uträkning av Ohms lag med min tonårsdotter frågar hon varför hon skall kunna det. Jag har inget bra svar. Jag tror inte att det finns något. Jag funderar mer hur vi hjälpa våra barn att bibehålla sin hunger, kreativitet och nyfikenhet när dom som jag sitter med ett ok av erfarenheter?  Jag har tidigare skrivit om mina egna tillkortakommanden HÄR. Varje gång vi står inför en ny utmaning söker hjärnan efter erfarenheter. Så när vi seniorer skall lösa ett problem vet vi kanske hur vi skall lösa det, men inte lösa det på ett nytt sätt. Jag tror att utbildning och lärande är ett område som kommer att gå igenom en stor förändring de närmsta 20-åren. Vet inte bara hur. Men jag tror att det behövs. Se gärna den tänkvärda videon av Sir Ken Robinson. Det är ganska lång men det är värt det!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Är utbildning bortkastad tid?

Leave a Reply

Your email address will not be published.