Vad händer med källkritiken i en värld av sociala media och web 2.0

Har passerat löpen om prinsessan Madeleine och de eventuella förehavanden hennes moatjé sägs ha utfört. Spekulationerna i media haglar och det får mig att vilja vomera. Det som får mig att må ännu mera illa är det stora allmänintresse det verkar ha. Ger det oss, som har annorlunda färg på innehållet i våra vener, en möjlighet att peka finger. En möjlighet att få våra egna miserabla liv att kännas en smula bättre. På Internet spekuleras det fritt. Var det inte så att Jonas också varit ute i ladugården och kopulerat med en luggsliten kviga. Man kan inte vara helt säker. På Internet tillåter vi oss gladeligen att agera anonyma Gävlepojkar utan tankar på konsekvenserna.  

Jag älskar transparensen på Internet. Jag älskar yttrandefrihet och kan diskutera det tills min omgivning somnar. Men det tarvar källkritik. I samma ögonblick en nyhet blir känd diskuteras personerna, bakgrunden, händelsen på diverse skvallerforum. Lång innan någon är fälld. Hämtar media sin näring ur dessa forum? Hoppas inte det. Jag marterar mina döttrar till källkritik så de stackarna inte tror på något alls. Men jag tror att vi alla har ett jätteansvar att förhålla oss kritiskt till all den information som är ett musklick bort.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Vad händer med källkritiken i en värld av sociala media och web 2.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *