Slipper du vara gammal, ful och dålig på Internet?

Att vara gammal
Många, och inte minst jag, har beskrivit de kulturella skillnaderna mellan generationerna. Ångestfyllt har jag beskrivit min 40-årskris och hur Internetgenrationen förstår dagens sammanhang på ett nytt sätt. Det är nog sant, men det finns en överdriven respekt för de fjuniga små djävlarna. De konsumerar fortfarande mest det som andra skapat.

 Att vara ful
Jag har skrivit om huruvida fula människor kan ge en bra customer experience. Vi värderas mycket utifrån yttre attribut och jag skämtar gärna om mina egna tillkortakommanden. Varför gör man det? Jag tror att man gör det för att man vill undvika att andra gör det. Sitter man bredvid någon smällfet på flyget säger dom ofta ”hur skall det här gå” eller något liknande. Jag tror att det är en försvarsmekanism.

 Att vara dålig
Jag har skrivit om hur skolan värderar individer med intellektuella färdigheter och framförallt en effektiv användning av ”rätt” hjärnhalva. Dom stökiga, bråkiga trycks hopplöst ner i serviceyrken, med låg lön som inte späder på självkänslan alla gånger.

 Internet botar allt detta. Eller?
Det är både bra och dåligt. Bra är självklart att en finnig, blyg ”tönt” är kung i World of warcraft och har mängder av fans. Visst är det bra att en anonym 55-åring har massor av cred på en community om ny experimentell electronica. Visst är det coolt att en anonym tolvåring ger teknisk feedback på alla nya versioner av Windows. Visst är det läckert att den ”fula” 28-åriga tjejen har den snyggaste avataren. Visst är det bra att en gubbe som är fet, ful och fyrtio kan skriva om modern customer experience och få viss cred 🙂  Vi får en meritokrati på Internet.

 Det dåliga är att jag tror att effekten av ovanstående kommer att driva människor mer och mer till den digitala världen och längre och längre från den verkliga världen. Jag tror vi kommer att se en dramatisk ökning av människor som lever merparten av sina liv i den digitala världen. I de fem stegen i Maslovs behovstrappa kan alla utom den första tillfredsställas i den ”anonyma” digitala världen. Görs det då utifrån en avatar eller bara i ett isolerat sammanhang, vad händer då med vårt psyke? Oj det här blir djupt, nu går jag och tittar lika djupt i glaset!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Slipper du vara gammal, ful och dålig på Internet?

Leave a Reply

Your email address will not be published.