Hur fick vi en neger i vita huset?

Kanske en inte helt politiskt korrekt beskrivning av USA’s president, men bara åsynen av ordet neger får oss att kissnödigt flacka med blicken. Jag använder själv inte det epitetet på personer med svart hudfärg, men varför är laddningen så stark? Ordet har ju ett spanskt ursprung för svart, konstigare är det ju inte. Laddningen kommer från associationen av förtryck och vi lägger per automatik något nedsättande i ordet. Jag kan ibland tycka att personer som ängslas mest av denna typ av diskussion är de som är mest osäkra på var de faktiskt har sin djupaste värdegrund. Det finns en väldigt välpolerad yta där i folkhemmet.

Det intressanta är när vi ser grupper återta ”värdigheten” i ord. Gay-världen har lyckats väl med det, både med ordet bög och flata. Ord som idag används naturligt (och sällan nedsättande) av både nyhetsuppläsare och pensionärer. Den amerikanska hiphop-rörelsen använder ständigt ”Niggaz” och ”Nigga”, men har inte gett den rätten till vita, vilket jag kan tycka är rättmätigt.

En annan intressant sak är Obama’s ointresse av att göra presidentvalet till en ”rasfråga”. Vilket jag tror var både smart och smakfullt. Jag kan tänka mig att det var ett viktigt statement för många svarta amerikaner att ha en svart presidentkandidat, men han är ju faktiskt även vit. Och det faktum att han också är vit, legitimerade möjligheten för många vita att rösta på honom. Jag kan se framför mig hur man på louisiana’s landsbygd resonerade att ”han är ju inte helt svart”. Och visst är det tragiskt, men jag tror att det är så.

Så för att åtminstone göra ett försök att knyta ihop säcken, kan man koppla Obama till mitt tidigare mantra om äkthet. Han stod över diskussionen om hudfärg. Han stod över mycket av den smutskastning man tidigare sett i amerikansk politik. Han lät sig inte provoceras speciellt mycket av motståndarsidan. Vad han tror på känns äkta! I en kommande valrörelse, med sociala media ambitioner, kan jag därför känna att Mats Odell’s insinuanta Toblerone kommentar mot Mona Sahlin känns ganska arkaisk. Så oavsett om vi vill lyckas inom politiken eller näringslivet (eller bloggvärlden) så måste vi vara sanna och äkta. Både mot oss själva och andra.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

4 thoughts on “Hur fick vi en neger i vita huset?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *