Fördomar begränsar dig!

En mycket god vän till mig och jag brukar diskutera möjligheterna med nya marknader. Personligen tror jag stenhårt på Nigeria, Pakistan och några av de latinamerikanska länderna. Detta brukar rendera i en svavelpredikan om dessa länders underlägsenhet och att det är mina intellektuella tillkortakommanden som är roten till mina enfaldiga  profetior. I synnerhet provocerar tron på Nigeria som marknad.

Jag hävdar å andra sidan att han är frystorkad i en kolonial bild av världen och ser imperialism som lösningen för dessa vildar. Enda sättet av få honom till Nigeria är att utlova jakt på utrotningshotade djur i traditionell djungelhatt, en Louis Vuitton koffert samt en uppsjö med svarta bärare han kan höttta med käppen åt.

Men många av dessa länder står inför en fruktansvärt spännande tid. Man kommer kunna ta mängder av spännande tekniska och infrastrukturella genvägar. Från ett samhälle till stora delar helt utan telefon, går man direkt mot ett 4G nät. Inga omvägar kring trådburen telefoni eller uselt NMT nät. Man går direkt från cash (eller bytesekonomi) till en digitaliserad kreditkortsekonomi. Vi tog omvägarna över checkhäften, cashkort mm. Man går från värmande eldar, direkt till solenergi och kärnkraft. Många gånger utan omvägen via stora anläggningar med fosila bränsllen, till solenergi och kärnkraft.

Nigeria är ett land på 150 miljoner människor som vill tala i mobiltelefon, surfa på Internet. Vi i Europa och USA har så svårt att se nya marknader innan de är etablerade. Så min högsta dröm är att få se min trätobroder bära väskorna åt några förmögna Nigerianer. För där är vi innan min vedersakare är hädangången. Och det är inte långt borta om våra trätor tilltar.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.