Var rebell!

I mitt inlägg om att alla är fabriksarbetare var mitt budskap att det krävs individer i en organisation som står utanför regelverket. Redan i skolan indoktrineras vi till att inte ifrågasätta, inte sticka ut. Sakta men säkert bryts 6 åringens entusiasm om att vara stålmannen ner till en grå uniform varelse som förväntas lösa problem som någon annan redan har svaren på. Annars passar du inte in och får inget jobb. Men de färdigheterna är inte de mest produktiva idag.  Du mäts för att inte gå under en viss gräns. Den gränsen sätts också uppåt, att inte vara för visionär, för ifrågasättande. Då faller du ur systemet på samma sätt som den lägre gränsen.

Vi värderar hjältar som Richard Branson och Steve Jobs högt för att de är något av rebeller. Men dessa finns i alla företag och det är sällan de politiskt korrekta personerna som gör att vi tar vägen extra om vår favoritaffär. Fundera på vilka individer på ditt företag som skapar en unik customer experience eller är spännande bärare av varumärket.

 

Jag säger självklart inte att alla skall ha en Richard Branson mentalitet, men vi skall inte misstänkliggöra personer som agerar utanför systemet. De personerna kan faktiskt vara skillnaden mellan ett framgångsrikt företag och konkurs.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.