När jag fick sparken och lite annat!

Alla som arbetat i eller med stora organisationer vet att det föregår mycket politik. Några är väldigt duktiga på att navigera i denna politik. Jag är inte en av dem. De som kan denna ädla konst hävdar säkerligen också de att de inte är en del av spelet. De flesta fall påminner mer om Kapten klänning. Man tar avstånd från något för att man lider av sådan helvetes ångest för att man innerst inne vet att man är en del av det själv. Det vill säga att de som proklamerar sin uppriktighet och rakhet är de värsta knivhuggarna av alla.

 Jag har fåt sparken från ett projekt i mitt liv. Då menar jag regelrätt sparken. Under min tid på Capgemini arbetade jag i ett projekt som CRM strateg hos en stor billeverantör i västra Sverige… Jag gjorde mitt bästa men det gick inte tillräckligt bra. Min Key account manager på Capgemini gav mig sparken. Ett klokt beslut för både kunden, honom och mig. Jag var förbrukad och det är det fina med konsulter. Vi kan förbrukas om inte leveransen är vad som förväntas. Jag säger inget om det. Jag tyckte inte som dom och levererade därmed inte det de ville ha. That’s the name of the game!

 Men den ryggradslösa mentalitet som råder på många bolag kommer aldrig att skapa framgång. Definitivt inte idag då innovation och mod skapar affärer. TOTALT utan någon jämförelse med mig själv så må Branson, Jobs och andra innovatörer ta utrymme, men hur många av deras unga gelikar avrättas verbalt som oliktänkande likt häxor som brändes för några hundra år sedan. Dvs politiskt inkorrekta individer.

 Människor som förstår kulturella förändringar i vår samhällsbild hanteras ofta med skepsis. Det skrattades gott åt entreprenörer som Birgersson och Holstein när den så kallade IT bubblan sprack. Vilken JÄVLA BUBBLA?  Samma inskränkta individer som hela sitt liv fnyst åt golf som ”Moderat bandy” är de mest aktiva golfspelarna idag. Samma individer misstänkliggjorde Internetbranscen 2002, men klarar sig utan Internet i max 5 minuter idag. Öppna ögonen, var rädda om dessa personer istället.

Det finns en tydlig bot på att inte se kulturella förändringar. Levi’s fick böta miljarder för att de fnyste å hip-hop rörelsens baggy jeans. Företaget Facit fick böta för världens bästa räknemaskiner när datorn kom. Vi som individer behöver inte böta. Inte mer än med det vi ser i spegeln på morgonen.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.