Hur produktiv är du?

Jag har läst boken ”The age curve”  och den har fött så väldigt många tankar. Fattar inte att jag inte tänkt i dom banorna själv! Framför allt alla vi som arbetar med segmenteringsmodeller och varumärkesbyggande.  En ganska spooky pryl är att när vi är mellan 0 – 18 ca så konsumerar vi bara. Vi är totalt beroende av andra för mat, husrum etc. Runt 25 börjar vi producera mer än vad vi konsumerar. Strax efter 55 börjar vår produktionskapacitet att minska för att helt upphöra runt pension.

Då skall vi tänka på att ett barn kostar ca en miljon. En miljon för en familj!! Tänk även på att vi kostar sjukvården mer pengar under den sista levnadsmånaden än under hela vår livstid. Snacka om att vi måste vara produktiva under en kort period av våra liv. Snacka om att vi behöver producera ett överskott. Ett överskott som skall räcka till oss själva och till andra som inte producerat det överskottet. Nu jävlar har han fått på sig den bruna uniformen kanske du tänker, men det är ju ren matematik.

goebbels

Lägg där till om det är en generation som är väldigt liten. Hur mycket måste då den generationen producera under sin mest produktiva tid? MASSOR. Så en affärsmodell som fungerat för en generation, fungerar kanske inte för nästa generation. Det finns helt enkelt färre personer för den affärsmodellen.

Funderar man ett extra varv så uppstår väldigt spännande scenarier. Särskilt om man ser det över tid. Vi ser Kina som en fantastisk tillväxtekonomi (vilket det är), men hur kommer det att se ut över tid. Man har idkat en enbarnspolitik som sannolikt kommer att stå dom dyrt. Lägg där till att många flickebarn har ”försvunnit” till förmån för gossebarn. Demografin kommer ju att vara helt grotesk. Vilken typ av uppvaknande blir det för testosteronstinna kinespojkar i 20-års åldern när man inser att det inte finns tillräckligt med flickor för amorösa eskapader…..

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.