Vilken hjärnhalva tänker du med?

Jag har bytt jobb några gånger i mitt liv. Ofta har jag fått jobben utan några speciella tester, men när jag skulle börja jobba på SAP dissekerades jag in i minsta molekyl. Jag fasade för att få mina intellektuella tillkortakommanden svart på vitt. Under testet satt jag med halvöppen mun, lätt underbett och ögon som utstrålade intelligensen hos ett får.

Jag är en typisk individ som använder en stor del av min högra hjärnhalva och värderas ofta för vad den eventuellt kan åstadkomma. Samtliga av testerna fokuserade på färdigheter som den vänstra eventuellt kan leverera. Av någon outgrundlig anledning fick jag trots allt jobbet. I mina jobb har jag mest värderats för intuition och kreativitet, snarare än matematisk uthållighet…..  Men i de flesta situationer värderas värdet av den vänstra hjärnhalvan. Skolan, jobbansökningar, alla situationer där man ängsligt skriker efter något mätbart.

jpw

Jag tycker att det råder en oerhört uniform syn på verkligheten inom näringslivet. Jag tror att det är ett symptom på just värderingen av matematik och logik, istället för komplettering av kreativitet och intuition. Jag har full respekt för statistiker, matematiksnillen, men jag tror att för mycket av den kompetensen resulterar i en ekonomisk kräftgång för företag. Man testar en hypotes ur ett logiskt perspektiv. Passar det inte i analysformerna så förkastas det.

Det är supertrist att alltid använda Apple som exempel, men hade man testat hypotesen om en försäljningssuccé av ny MP3 spelare så gissar jag att den hade förkastats ganska snabbt, men i ett intuitivt sammanhang är det en succé. Jag har skrivit en del om business innovation det senaste och det sker definitivt inte i vänster hjärnhalva. Så jag låter den sova vidare och kämpar vidare med att försöka se nya sammanhang, möjligheter och en helhetsuppfattning snarare än detaljerna.

Sist men inte minst så är jag pinsamt medveten om att ett företag inte kan bestå av det ena eller andra. Det var bara den högra hjärnhalvas revanschistiska måndagsångest som talade!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

17 thoughts on “Vilken hjärnhalva tänker du med?

  1. För individen torde det kvitta, men ur ett samhällsperspektiv borde Vänster hjärnhalvetänkande vara idealet, dvs uttytt logiskt rationellt tänkande som ej är känslopåverkat. Medan massmedia, TV etc nog gynnar höger hjärnhalva; musik, bilder, känslor etc. Det sägs att vi fattar beslut på rationalen 2/3 känslor, 1/3 logik, varför vi är i hög grad manipulerbara. Det sägs att höger hjärnhalva, den kreativa är mer lycklig, medan logikiska funktioner (vänster) tenderar vara deprimerade; jag ställer mig frågande till detta.

  2. Hej Lars
    Jag håller faktiskt inte med dig… Det är precis ur ett samhälls och företagsperspektiv som höger hjärnhalva behövs. Den har dominerats av vänster allt för länge 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.