Statoils logotype och förljuget fredagsmys

I Aftonbladet står att läsa att Statoils nya logotype kostar 3 miljarder. En mer nyanserad bild ges i E24 ”Stjärnsmäll för Statoil” Läser i kommentarerna till artikeln hur amatörtyckare lägger sina subjektiva värderingar om huruvida loggan är snygg eller inte. Några Norrmän går nyanserar dock diskussionen en smula.

statoil

Men det slår ALDRIG fel. Vid varje förändring skall tyckare ha synpunkter på logotypens utseende och hur förfärligt fult det är. Så mycket intellektuell yta och så lite djup! Att oljeindustrin försöker flytta fokuset som eventuella miljöbovar är dock kristallklart. Man försöker ladda varumärke och image med en inriktning som mer liknar Greenpeace. BP gjorde samma transformering för ett antal år sedan.

bp

Här får ni lite bitter eftersmak till ert förljugna fredagsmys!
40% av världens energi kommer från olja. Saudiarabien, Iran och Irak sitter på merparten av all olja! Även om Exxon mobil, BP och Shell har stor kontroll över produktionen  så är 75% av all olja kontrollerad av statliga oljebolag i Saudiarabien och Iran. Vi vet att behovet av olja ökar konstant och OPEC jobbar stenhårt för att hålla igen på tillgången och därmed öka priserna. En annan fråga är hur länge oljan kommer att räcka. Några säger 30-40 år. Men allt är gissningar. Vad som är helt klart är att det måste vara en mardröm för USA att mellanöstern har sådan total makt. Inte ens med bomber kommer man att kunna stävja mellanösterns makt. Senast dom skruvade åt kranarna för alla som stödde Israel, så blev det lågkonjunktur. Vad jag förstår så stödjer Kina Iran, i syfte att få en gräddfil.

Så några tankar för dagen är att USA använder en fjärdedel av världens olja, oljan håller på att ta slut och det som finns kvar är i händerna på stater i mellanöstern. Där fick ni att ta med er till fredagsmyset!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *