Innovation är allt och turordningsreglerna är riskfyllda!

Jag tror att de flesta framgångsrika företag är det för att det finns en levande innovationskraft i bolaget. Det är få företag förunnat att ha affärsmodeller som läkemedelsbranschen där R&D är kärnan i verksamheten och år av innovation till slut blir en produkt. I övriga företag uppstår ofta innovationen i interaktionen med kunder och tas därför sällan tillvara in i företagets kärnprocesser. Jag tror att vi måste hitta sätt att återanvända all den innovation som anställda förhoppningsvis levererar dagligen. Det är ofta en liten del av företagets personal som står för merparten av nytänkande och innovationskraft. Dom är navet i verksamhetsutvecklingen och finns i alla nivåer och funktioner. Att rycka bort denna typ av individer på grund av turordningsregler vore kontraproduktivt tror jag.

innovationcartoon

När media och fack rasar (”rasar” är ett så VEDERVÄRDIGT ord) över SJ’s nya sätt att göra anställningsintervjuer visar det bara hur cementerade vi är och rädda för nya sätt att göra saker. Sverige och Europa är lite vingklippta efter den ekonomiska härdsmältan, men det hade varit roligt om vi kom ur den som innovativa länder, företag och framför allt individer. För vi kommer att behöva det under de närmsta 30 åren.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Innovation är allt och turordningsreglerna är riskfyllda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *