Lyssna inte på kunderna!

Vafalls! Jag visste att han var sinnessjuk….. Visst bloggen handlar mycket om att lyssna på kunderna i syfte att förbättra Customer experience. Det är även bra om man vill förbättra service, vidareutveckla en befintlig produkt.

wii4

Men när det gäller att skapa helt nya produkter är det sällan fördelaktigt att söka svaren hos sina kunder. Det kräver individer som kan se helt nya sammanhang. Dom är ganska få, men de kan finnas var som helst i organisationen. Dom befintliga kunderna bygger sin verklighetsuppfattning efter dagens problem. Låt mig ta exemplet med de stora spelkonsolerna. Xbox, Playstation och Wii. Kunderna vill ha mer prestanda, bättre grafik och liknande. Xbox och Playstation kämpar vidare med vassare och vassare produktegenskaper. Någon på Nintendo tänkte helt annorlunda och skapade Wii. Ett sätt att positionera sig från de andra. Fundera på om det finns något Wii i din organisation!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Lyssna inte på kunderna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *