Tema integritet – Konsultintegritet

Jag har varit konsult sedan Hedenhös tid och sett mängder av konsulttyper. Förresten behöver det inte bara begränsas till konsulter. Det gäller för hantverkare och andra serviceyrken också. Bara det att vara konsult innebär mer eller mindre att man måste prostituera sig. MEN man kan göra det i olika grad. Jag tror att, i takt med att kunderna blir bättre konsultköpere, krävs större och större konsultintegritet för att berättiga sitt värde. Jag tror att vi som konsulter måste ha en stark integritet i interaktionen med kunderna. Dvs våga utmana kundernas önskemål, våga säga nej när det går emot vad ens profession säger.

1

Det är denna del professionalism och dynamik som företagen tappar när de väljer offshoring till exempelvis Indien. Men för att kunna ha integritet i relation till kunderna krävs förståelse för affären. På vilket sätt våra IT-initiativ påverkar kundens konkurrenskraft. Att hela tiden fundera på hur den personliga kompetensen kan påverka kundens affär. Jag tror därför att vissa konsulter måste nyansera bilden av sig själv och inte bara se sig som exempelvis “ABAP-konsult”. För då kan ju arbetet lika gärna ske i Indien eller Östeuropa. Eller?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.