Tema integritet – Allt är gratis?

Med det här inlägget är jag väl lika fel som en amerikansk turist i ett talibanläger. Min insikt om Piratpartiet och dess politiska plattform är minst sagt begränsad. Det borde åtminstone ge mig en skottsäker väst för vidare läsning. Problemet för mig är att det verkar som många av exempelvis Piratpartiets anhängare tycker att all data på Internet skall vara gratis. Jag vägrar att låta mig beskrivas som en frystorkad bakåtsträvande gubbe bara för att jag tycker att upphovsmän skall ha betalt. Jag laddar själv olagligt ner musik och film ibland. Dels för att min moraliska fernissa är lövtunn och för att jag är bekväm. Oavsett det så har jag lite dålig smak i munnen för jag upplever att det är fel. Svart bälte i hyckleri!

1

Men så fort man tar upp frågan om huruvida det är rätt att ladda ner olagligt så kommer argumentet att skivbolagen inte skall tjäna så mycket pengar, eller att branschen måste hitta nya sätt att ta betalt. Men “bevisbördan” kan väl inte ligga på dom? På vår golfbana har dom en obemannad kiosk. Jag tror den är stängd nu, för att få betalade. En automat med myntinkast hade säkert varit bättre, men det moraliska ansvaret måste väl ändå ligga på oss som individer? Jag vet att många har åsikter i den här frågan och vore tacksam för eventuella kommentarer. Det viktiga är dock att hålla sig till frågan om rätten att ladda ner musik och film som var avsedd för försäljning.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Tema integritet – Allt är gratis?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *