Archive for the ‘Varumärke’ Category

Hur skapas en företagskultur?

Sunday, April 6th, 2014

Många företagsledningar, inte minst på stora bolag, verkar tro att företagskultur är något man kan skapa ”uppifrån” och relativt snabbt. Ord som ”Kundorientering”, ”Transparens”, ”Mod”, ”Agilitet” och ”Anpassning” skrivs på affischer, väggar och i kundtidningar.

Inte sällan är det ord och egenskaper som tagit tid att landa hos dessa företagsledningar, vilket i sin tur gör att dom för längesedan blivit uddlösa.

Om jag idag skulle säga att företaget borde ha kundorientering i sitt DNA så skulle varje företagsledning utbrista ”SJÄLVKLART”. Men skulle jag istället säga att företaget borde ha en ”datadriven företagskultur” skulle det inte vara lika självklart.

Vad jag menar är att varje företag väntar till alla andra har samma värdegrund och därmed blir den uddlös. Om 3 år kommer det att vara självklart att ha en datadriven kultur.

Fake

Fake-kultur
Många stora företag har idag insett att deras storlek är deras begränsning. År av industriell evolution har skapat trögrörliga giganter som har svårt att anpassa sig till dagens snabba affärsklimat. Många försöker därför skapa en kultur av ”start up-företagens” snabbrörlighet och agilitet.

Men den kulturen kommer aldrig att bottna i något för man har personal som har som fokus på att eliminera personlig risk och man har en infrastruktur som inte medger förändring. Det fungerar inte!

Riktig kultur
Jag tror att riktig företagskultur är när ALLA på företaget vet EXAKT vad man jobbar mot varje dag. Oavsett funktion så bidrar man till samma sak. Kultur kommer ur ett passionerat kollektiv som alla vet var dom ska och gillar att ta sig dig. Inte av en affisch i fika-rummet.

Men jag tror lika mycket på att odla sin personliga arbetskultur. Våga välja bort och inte vara allt. Jag jobbar med att skapa exceptionella kundupplevelser genom Innovation, Information och Interaktion via mina core values.

Oavsett vilken kultur man strävar mot så kan den inte med trovärdighet vara allt för alla.

Framtidens recensioner

Thursday, April 3rd, 2014

Jag har skrivit så mycket om den traditionella marknadskommunikationens död och om hur ”user generated content” styr våra köpbeslut. Att recensionen är den enda relevanta ”annonsen” och att det därför gäller att identifiera en egen kategori.

Men vad händer om vi översköljs av så mycket användargenererad content, så vi till slut inte kan navigera i den. Många produkter har hundratusentals recensioner på Amazon. Företag sätter recensioner i system och betalar människor för att skriva. Börjar ”min” tes knaka i fogarna, kommer vi få se en återgång till värdet av ”paid media”? Svar NEJ, för  vi är bara i ungdomen av ”user generated content”. Med Facebook graph search och liknande så kommer det klättra till nya nivåer.

Graph search
Låt mig ta ett exempel. Du läser recensioner om hotell. Hur du tolkar recensionen baseras ju på vad du tänker göra. Skall ni på affärsresa, romantisk weekend med partnern, resa med barnen? Nej du förbereder för ett riktigt smaskigt swingers-party på hotellet!

kapita

Siten vet att du har partnerbyte som främsta intresse så den ger dig i första hand recensioner från människor med samma hobby. Enligt din Facebookprofil är du kanske inte lika ung och viril längre, så den filtererar även metadata kopplat till människor i samma ålder och därmed hotellrecensioner med tillgång till hiss. Din wearable technology skvallrar om att du plågas av både prostatit, artros och svaveldoftande eksem, vilket gör att knivskarpa algoritmer förutsäger att det sannolikt inte blir så mycket högljudd action trots allt. Filtreringen värderar därför hotellets restaurang och poolområde högre än begränsad lyhördhet.

Så här kommer det att se ut. Även recensioner kommer att träffa oss med kirurgisk precision. Vi kommer att veta vad människor som är exakt som oss själva tycker. Vi kommer få recensioner som är helt kopplade till våra egna syften med en eventuell transaktion.

Fredag
Nu vankas helg och jag kommer att transformera mig från kostymgubbe till en månskensbonde som med halvöppen mun ägnar helgen till att sortera i fiskelådan och slipa yxor. Veckoslutet kommer därför med all önskvärd tydlighet visa vilken nitlott min fru drog när det gäller spännande swingers-partner.

Någon som däremot är spännande är Weeknd som (enligt mig) gjorde förra årets bästa och mest välproducerade platta (Kiss Land). Några låtar från denna nedanstående playlist. Dra på den i bilen på väg hem eller till fredagens Dry Martini, så kanske åtminstone DIN eventuella partner känner doften av vinstlott!

Trevlig helg!

Söndagsbio – Kommunikation

Sunday, March 9th, 2014

En charmfull och sedelärande dokumentär som beskriver det gamla i relation till det nya, när det gäller marknadskommunikation.

Om du jobbar med någon som helst koppling till reklam eller kommunikation, så är den “a must”.

Bring the popcorn!

Framtiden tillhör John Holmes

Thursday, February 27th, 2014

Jag har tidigare skrivit om hur den digitala ekonomin centrerar välstånd hos allt färre. Det gäller att förstå denna läskiga dynamik.

1% av den amerikanska befolkningen står för en extremt stor förmögenhet i relation till alla andra och det här är bara en början och jag tänker förklara varför.

Den digitala ekonomin har några saker gemensamt. Det digitala kostar inget att duplicera, den är geografiskt oberoende och den exploderar av nätverkseffekt. Internet har gjort att skalbarheten skapar extrema förmögenheter i relation till det som inte är skalbart (det analoga; omsorg, hantverk, produktion etc).

arbslos

Geografi
Eftersom geografisk begränsning har upphört är allt globalt. Det innebär att det bara kan finnas EN vinnare inom varje produktkategori. Tidigare fanns den bästa slaktaren i Husqvarna, Milano, Barcelona och Umeå. Idag finns det EN som är bäst. Det är en superstar.

Produkter
Oavsett vad vi vill köpa så finns det topplistor. Skall vi köpa en kamera så kan vi sortera efter bäst betyg och den köper vi. Allt annat blir ointressant. Det är EN superstar-produkt eller EN superstar-levarantör. Fundera själv på hur du gör dina produktval!

Arbetskraft
När en arbetsgivare tidigare satt med hundratals ansökningar så kunde sådana som jag med lite tur slinka igenom. Idag är dessa ansökningar digitala och det kräver bara ett musklick för att sortera fram nyckelord, brist på utbildning, ålder eller annat. Efter en stunds filtrering är det enda som blir kvar är några få superstars.

holmes

Long tail
Om man förstått dynamiken i ”the long tail” (obs; har inget med bilden ovan att göra…..) så inser man ganska snabbt att man måste skapa en smal kategori att bli nummer ett inom. Istället för att vara 22:a i en bred produktkategori så är det bättre att vara 1 i en supersmal global kategori. Det gäller kompetens, produkter, tjänster, affärsidéer etc.

Bli en superstar
Vi som (sorgligt nog) inte kan bli superstars tack vare fysiska företräden, måste hitta områden där vi kan. Om din CV, produkt, tjänst  eller din affärsidé ligger i mitten av ”the bell curve” är chanserna att odla en superstar-kategori väldigt små.

Fredag
Men nu är det fredag, jag skall på teater för att sedan avsluta kvällen hos min alltid lika generösa vän Christian och hans vackra, kloka mätress.

Nedan lite ny upplyftande musik för helgen.

Trevlig helg

Marknadsföring är disrupted

Monday, February 3rd, 2014

Bakgrund
Tänk på tillgången på produktinformation före Internet. Så oerhört begränsad. Avsändaren var i regel en produkttillverkare som levererade information om produktfördelar och produktegenskaper. Den som investerade mest i marknadskommunikation vann fördelen av att vara ”top of mind” hos konsumenterna och därmed den produktinformation man konsumerade först. I regel fanns ganska få produkter inom varje produktkategori och produkterna utvecklades ganska marginellt.

Om produkten mötte de grundläggande behoven konverterades marknadskommunikation till köp.

Leverantören kunde styra konsumentens bild av produktens fördelar och värde.

Som konsument kunde man med lite tur få en något mer nyanserad bild via en test i Råd&Rön eller tv-programmet Plus.

AD2

Modellen
Utifrån ”modellen” ovan, formades relationen mellan marknadsavdelningar och reklambyråer. Marknadsavdelningens syfte var att översätta ingenjörernas produktinformaiton till marknadsmässig information. Därefter tog reklambyrån över och kreerade produkt- och varumärkeslöften som man likt en gåsleverbonde tryckte ner i halsen på konsumenterna. Allt via dom få kanaler som fanns tillgängliga för konsumenterna.

Och så här har det fortsatt och fortsatt och fortsatt och fungerar på många håll även idag.

Nutid
Den ”nya” dynamiken känner vi alla till:

 • Det finns en överleverans av produkter och tjänster
 • Kanalerna är extremt många och man rör sig nyckfullt mellan dom
 • Förtroendet för information som levereras från stora organisationer är lågt
 • Kopplingen mellan marknadsbudskap och produkt är låg. Man har sett reklamen, men har ingen aning om produkten eller tjänsten.
 • Irrelevant information (fel tillfälle, fel situation etc) kommer alltid att gå förbi

Man behöver ju inte direkt vara kärnfysiker för att förstå att kombinationen av ovanstående inte fungerar.

vzw

Framtid
Om vi eventuellt är överens om att det ser ut på det här viset så kanske man måste göra förändringar.

Om produktinformation finns i överflöd på webben och i sociala medier så kanske marknadsorganisationens syfte måste vara att förhålla sig till informationen, utveckla informationen, utnyttja informationen. Allt i syfte att fånga ”business moments”.

Min gode vän Christer Soelberg skriver förtjänstfullt i Resumé om sitt sökande efter framtidens reklambyrå. Personligen tror jag att dessa står att finna i en inkorporerad del av kundernas produkt- och tjänsteutveckling. Detta i syfte att öka den marknadsmässiga kreativiteten och framför allt omvandla produkter och tjänster till en kommunikativ upplevelse

Som det är just nu så går stora summor reklampengar till en marknadskommunikativ soptipp.

Odlar du känsla & personlighet?

Thursday, January 23rd, 2014

Riktigt bra ost är nog den bästa dessert jag kan tänka mig. En perfekt lagrad och tempererad Livarot eller Camembert är fantastiskt. När jag var barn fanns alltid en vällagrad Stilton hemma under julen. En osttyp som många använder ihop med pepparkakor och då går under det oidentifierbara namnet grönmögelost. Av alla horribla varianter jag stött på så blev det ”all time high” när jag i julas serverades grönmögelost på tub.

För en kort tid sedan såg jag en dokumentär om en av mina favoritdesigners, Yohji Yamamoto. Jag är betagen av hans äkthet, hans konsekvens, hans känsla.

För mig är han en konstnär full av integritet.

Ost och kläder
Den snabbrörliga konsumtionen av prylar i allmänhet, men kläder i synnerhet får mig faktiskt att må lite illa. GinaTricot lovar nyheter varje vecka, H&M och Zara säljer kläder som enkelt kan slängas efter någon månad för dom sällan betingar ett högt pris eller känslomässigt värde.

Kläderna vi hänger på kroppen saknar historia, äkthet och känsla. Vi saknar ofta respekt för både hantverk och hållbarhet. För mig motsvarar dom grönmögelosten på tub, för vi saknar all form av djup i vår konsumtion.

Jag älskar att se kvinnor och män i alla åldrar med kläder och uttryck som speglar deras personlighet. Oavsett om just deras uttryck faller mig i smaken eller inte. Men merparten är som grönmögelosten på tub och det kanske är så att den just speglar deras personlighet.

Företag
Vi blir allt mindre intresserade av ansiktslösa företag. För att få någon känslomässig relation till ett varumärke så krävs inte sällan en karismatisk människa. Steve Jobs och Jeff Bezos är två bra exempel, men kanske Sir Richard Branson ännu mer. Han är en cool snubbe, med coola värderingar och coola intressen. Vi känner ingen som helst avundsjuka hur rik han än blir.

Företag som agerar som grönmögelost på tub kommer vi aldrig att få någon emotionell relation till.

Vi måste våga odla våra personligheter på varje plan. Som företag, som människor.

Fredag
Nu är det fredag och nedan finner du den ultimata spellistan för helgen. Den passar perfekt till en sval Peroni eller kyld sauvignon blanc i kombination med trevligt sällskap.

Trevlig helg!

Anpassa dig inte!

Sunday, January 19th, 2014

Alla vi människor har ett grundläggande behov att vara älskade, respekterade samt vara en del av ett samanhang. Det gör att man spelar på sin personlighet och anpassar den efter olika situationer. Man gör våld på sina värderingar och åsikter i en önskan att få vara en del av en grupp eller ett samanhang.

SLUTA GENAST MED DET!

Om man istället försöker vara trygg i sin personlighet och vågar stå för sina åsikter så uppstår det en enorm personlig vinst.

Den personliga vinsten
Om man blir avvisad från ett samanhang eller kanske inte ens omtyckt så fungerar integriteten som en krockkudde. Dvs har man anpassat sina värderingar till omgivningen och ändå blir ratad, så kopplar man det till en skam för sin egen personlighet.

Har man stått för sina åsikter är personligheten osårbar och avvisningen från samanhanget blir kopplad till åsikten. Då är det bara att säga fuck off och gå vidare!

emty

CX utan integritet
Jag är medveten om att jag har skrivit massor om förflyttningen av makt, från företag till konsument. Men jag börjar tycka att det har gått för långt i företags vilja att vara älskad av alla. Det blir lite som med personligheten ovan. Pudlarna står som spön i backen även om det finns en stor andel helt rubbade konsumenter som själva är orsaken till problemen.

I viljan till att vara så fruktansvärt kundorienterade så säljer företagen ibland ut sina värderingar. Man blir dessutom extremt reaktiv i relation till kunderna.

Den som tvättat sin H&M sidenblus i 90 grader borde få veta att dom är hjärndöda  istället för att få en ny blus. Den som klagar på bristen på lounger för Ryainair borde få sitta med dumstrut hela flighten.

 

Generation Z

Saturday, January 4th, 2014

Under julen har jag haft tillfälle att betrakta min yngsta dotter. Hon tillhör en generation som har många namn; Generation Z eller iGeneration.  En generation som bara har sett en digital värld. Vi har alla hört historien om en ”kompis” vars barn drog fingret över tv’n för att byta kanal.

Men ännu viktigare är kanske att det är en generation som står helt utanför traditionella marknadsmässiga touchpoints. Man talar ofta om att ett varumärke behöver 8 touchpoints för att någon skall göra ett köp. Men alla tidigare marknadsmässiga regler, formler och modeller har upphört att fungera för den här generationen.

Alla vi som nu verkar i ett marknadsmässigt sammanhang är fostrade i en tid av radio, tablå TV, papperstidningar etc. Jag tror knappast min dotter är unik med att inte konsumera någon av dessa kanaler.

www.creep.ru

Vad gör man?
Under slutet av 90-talet arbetade jag som konsult inom CRM i sann Peppers & Rogers – anda. Nämligen 1to1 marketing. Jag hade pluggat Kotler, Porter och AIDA-modellen satt i ryggraden. Det har varit (och är) jäkligt jobbigt att skrota allt det. Men skrot är det! 1to1 har blivit 1 to 1 to many.

Det är en generation som är extremt exkluderande och sanningarna finns enbart inom deras ”tribe”. Utanför denna står företagen på kö för att få access. Företag som lockar med funktioner, egenskaper och produktattribut får stå utanför och se hur snyggare, coolare varumärken får komma in. Allt vi lärt oss om produktfördelar måste vi förtränga.

Gartner talar mycket om “business moments“, vilket jag tycker är extremt intressant. Så inte nog med att vi inte kan kontrollera marknadskommunikationen, vi kan inte heller kontrollera transaktionerna. Sättet köp görs är extremt nyckfullt. Att få viss insikt i dessa ”business moments” tror jag är en marknadsmässig framgångsfaktor.

Generation Z, dom jävlarna! Jag önskar att jag skrivit texten till Style of Eye’s sköna låt nedan.

Testa dig för 2014!

Tuesday, December 31st, 2013

Det är nu 10 år sedan Tsunamin drabbade stora delar av Asien. En tragedi av ofattbara mått och känner sympati för alla som drabbats. Men jag kan också tänka mig många medelålders män som stannade på stranden för att dom såg sig själva som osårbara och för att dom missbedömde vad som komma skulle.

De flesta av oss har som barn stått vid stranden och missbedömt styrkan av en våg som vi inte ser kraften i. När den väl slog in så slogs man i backen med saltvatten i munnen och sand i badbyxorna.

Badande CEO’s, CMO’s och CIO’s
Jag hör, ser och läser om gubbar (i regel) som jag är helt säker på, missbedömer den våg som följer 2014-2015. Med självbelåten uppsyn och högdragen mentalitet står dom med vatten till knäna. Är du en av dessa som kommer att gå samma tragiska öde som mannen på filmen nedan? Svarar du JA på en eller flera av påståendena nedan så är risken stor.

 1. Vi behöver inte anställa en Chief Digital Officer eller motsvarande
 2. Vårt företag kommer inte att utmanas av någon utanför vår bransch de närmsta två åren
 3. Ser ingen orsak till att våra produkter skall vara uppkopplade
 4. Vårt erfarna BI-Team hanterar den kommande dataexplosionen
 5. Hela vår marknadsavdelning är i takt med tiden
 6. Vår styrka är vår storlek och våra tydliga processer
 7. Mobilitet är inte så viktigt
 8. ”Skomakare, bliv vid din läst” är ett bra uttryck
 9. Känns tryggt att våra anställda jobbat här så länge
 10. Långsiktig strategisk planering är bättre än pragmatisk flexibilitet
 11. Vi har kontroll på varumärket och kan styra marknadskommunikationen

Jag vet att du inte svarar JA på frågorna ovan. Hade du gjort det hade du inte läst det här inlägget. Dom som svarar JA är de självbelåtna gubbarna som sitter och sorterar sin VHS-samling med skinkister runt munnen. Var långt ifrån dom när vågen kommer!

Gott nytt år!

Digitala marknadsorganisationer regerar!

Sunday, November 24th, 2013

I stort sett alla delar av en organisation har förändrats enormt de senaste 20 åren. Det kräver mycket av alla som arbetar. Personal inom logistik, kundtjänst, produktion, sälj, ledning, alla har dom fått tänka om radikalt.

En del av organisationen som ofta, och inte sällan lyckats, spjärna emot är marknadsavdelningen. Och jag förstår dom. Det är betydligt bekvämare att leva ett kreativt ”Madison Avenue Mad Men”- liv än ett data- och teknikdrivet, mätbart, kundcentrerat dito. 

Men det har hänt lite sedan Martini-lunchernas tid på Madison Avenue. Ekvationen då var: Insikt + reklambyrå = Ny annons.

marknadsavdelning

Ekvationerna nu är extremt mycket mer komplexa. Skulle exempelvis kunna vara: Insikter från Big data + öppna API’er + Co creation = Ny kundupplevelse.

Hur skall en ”analog” marknadsavdelning som inte har det digitala i sitt DNA och som dessutom har en reklambyrå med ”print-fokus” kunna lösa en sådan ekvation? Lägg där till en tradition av avståndstagande till både IT och analys så ser jag en ekvation som kan jämställas med ”Collatz problem”.

Utmaningen
Om marknadsavdelningen fortfarande ser varumärket som en kontrollerad bärare av kommunikation så tror jag att man måste tänka om. Man måste se varumärket som en värdeskapande tjänst som andra har ett kommunikationsföreträde till, samt kontroll över.

Lösningen är en marknadsavdelning som tar ett bredare ansvar. Men då blir det å andra sidan för komplext för en traditionell reklambyrå. Man behöver kreatörer liksom tidigare, men också kompetens inom user experience, mobilitet, analys, social, teknik, customer experience (inte minst…..) etc etc.

Kanske kommer det att krävas nya funktioner i marknadsorganisationen. Kommer vi att se fler CMT (Chief Marketing Technolgists) och CDO (Chief Digital Officer) i en snar framtid?

AD4

Möjligheten
Marknadsavdelningar som öppnar dörren har mycket att vinna. Inte minst genom att förstå och närma sig värdet av teknik och analys. Genom att förstå att kreativitet inte bara kommer från marknadsavdelningen, utan från exempelvis crowdsourcing, utvecklare eller kunder. Genom att se varumärket som något som en tjänst som skall tillfredsställa ett behov.